dolda ny logga mindre

Sju gripna efter sprängdåden i Sri Lanka

Sju gripna efter sprängdåden i Sri Lanka

AP/TT Stillbild från lankesisk tv visar skadade och chockade människor efter en explosion i Colombo.

Sri Lanka TT-AFP-Reuters
En serie blodiga bombdåd har inträffat i Sri Lanka. Minst 156 människor har dödats i detonationer vid flera kyrkor och hotell. Ingen har tagit på sig dåden. Sju personer har gripits efter bombdåden enligt en av landets ministrar.

De sju personerna har gripits misstänkta för inblandning i dåden, skriver inrikes- och ekonomiminister Harsha de Silva på Twitter.

Minst åtta explosioner har rapporterats, två av dem flera timmar efter de första dåden. Regeringen i landet har utlyst nattligt utegångsförbud med omedelbar verkan och begränsar tillgången till sociala medier, enligt Reuters.

Många människor ska ha besökt kyrkorna i samband med påskfirandet när explosionerna inträffade. Minst 156 människor har dödats, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till poliskällor. Av dessa är minst 35 utländska medborgare. Över 400 personer har skadats i samband explosionerna, enligt uppgifter till Reuters.

Ytterligare explosioner
Flera timmar efter de inledande sex explosionerna, i totalt tre kyrkor och tre hotell, rapporterades det om en sjunde explosion i ett hotell i huvudstaden Colombo, där två personer har dödats enligt polisen. Enligt polisen ska explosionen ha skett vid ett hotell.

En stund senare inträffade en åttonde explosion i Colombo. En självmordsbombare utlöste en sprängladdning när polisen skulle göra en husrannsakan på en adress i huvudstaden. Tre poliser dödades, rapporterar AFP, med hänvisning till en poliskälla.

Danske Henrik Melder bor sedan flera år i Colombo. Han och hans hustru var på väg till en gudstjänst när en tryckvåg träffade bilen cirka 500 meter från kyrkan.

- Så kom smällen. Jag tänkte bara att det är något på tok. "Vi åker hem nu", sade jag till min fru, och så vände jag bilen, berättar han för nyhetsbyrån Ritzau.

I kyrkan de var på väg till skadades Henrik Melders svåger och hans hustru allvarligt och deras två barn dödades.

En av kyrkorna som drabbats är S:t Sebastian i Negombo några mil från huvudstaden. Bara i den kyrkan ska över 50 människor mist livet, enligt Reuters. En kyrka i Batticaloa på landets östkust har också drabbats, med runt 25 dödsoffer enligt lokala medier. I Colombo skedde en explosion i kyrkan S:t Anthony.

De tre hotellen som drabbades av den första bombvågen ligger i huvudstaden Colombo. Det rör sig om Shangri-La Colombo, Kingsbury Hotel och Cinnamon Grand Colombo.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter