dolda ny logga mindre

24 gripna efter attackerna i Sri Lanka

24 gripna efter attackerna i Sri Lanka

Sri Lanka TT-AFP-Reuters
Polisen i Sri Lanka har gripit 24 personer med anledning av söndagens attacker mot kyrkor och hotell där 290 människor dödades
Omkring 500 är skadade, uppger en talesperson för polisen.


Sju självmordsbombare låg bakom sex av de åtta attackerna i Sri Lanka under söndagen, enligt en rättsteknisk undersökning, twittrar AP.
Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom påskdagens blodiga attack, men misstankarna riktas mot en radikal grupp. Attentatsmännen riktade in sig på påskfirande kyrkobesökare och hotell som är populära bland utländska gäster. Attackerna har nu krävt minst 290 liv och omkring 500 skadade personer, uppger en lokal polistalesperson.
Ingen har ännu tagit på sig dådet.

Explosionerna väcker liv i minnen från det våldsamma inbördeskriget i landet som avslutades 2009. Det finns nu en oro över att dåden kan komma att leda till ökad oro mellan folkgrupperna i landet. En brandbomb ska ha kastats mot en moské, och två butiker som ägts av muslimer ska ha satts i brand i en ort i landets västra delar efter dådet.

Flera utländska offer
Utegångsförbudet har kunnat lyftas, även om det var ovanligt lugnt på gatorna i den vanligtvis myllrande Colombo tidigt på annandagen. Säkerheten är fortsatt skärpt med beväpnade soldater posterade utanför större hotell.

Flera av offren i dåden i Sri Lanka var utländska medborgare. De kom från bland annat Danmark, Portugal, Nederländerna, Indien, Turkiet och Storbritannien.

"Dessutom har vi nio utlänningar som saknas, och det är 25 oidentifierade kroppar som vi tror tillhör utlänningar", uppger Sri Lankas utrikesdepartement.

Kallat till krismöte
En regeringskälla uppger att president Maithripala Sirisena har kallat landets säkerhetsråd till ett krismöte i dag, där premiärminister Ranil Wickremesinghe väntas delta.

Lankesiska myndigheter ska ha förvarnats om risken för förestående attacker mot stora kyrkor i landet.

- Vi måste undersöka om varför adekvata åtgärder inte togs, sade Wickremesinghe under påskdagskvällen enligt The Guardian.

Sri Lankas säkerhetsstyrkor faller under president Maithripala Sirisena ansvar. Situationen mellan de två ledarna uppges vara spänd.

En rörbomb upptäcktes på påskdagskvällen i närheten av flygplatsen i Colombo, uppger lokal polis. Bomben hittades vid en väg som leder till huvudterminalen, där bevakningen skärpts.
Det var en hemmagjord bomb med sprängmedel i ett rör, säger en poliskälla.
Bomben fördes bort och oskadliggjordes.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter