dolda ny logga mindre

Ansiktsigenkänning kommer till butiker i Sverige

Ansiktsigenkänning kommer till butiker i Sverige

Foto: Istockphoto.

Text: DoldaNyheter.se
Ansiktsigenkänning ska hjälpa svenska butiker att analysera vilka det är som besöker dem. Tekniken kommer från ett amerikanskt bolag.

Tekniken fångar ditt ansikte. Mönstret analyseras sedan av en programvara som till exempel kan läsa av vilket kön du är, hur gammal du ser ut att vara och om du ser glad eller ledsen ut och vet om du är en lojal kund.

Enligt Breakit kommer den kontroversiella tekniken inom kort kommer att börja testas i en rad butiker och gallerior.

"Ett av bolagen som står bakom detta är Silicon Valley-företaget Deep North, som i Sverige drivs av Ivyrevel-grundarna Dejan och Aleks Subosic. Bolaget jobbar med ansiktsigenkänning, kroppsigenkänning och andra former av AI-lösningar.
Ett annat företag, Indivd, har också etablerat sig på marknaden" skriver Breakit.

- Gränsen mellan online och offline håller på att suddas ut och nu kommer allt mer digital teknik in i de fysiska butikerna, säger Annelie Gullström på AMF till Breakit.

Deep North uppges  inom ett par veckor rulla ut ett pilotprojekt i Sverige tillsammans med AMF Fastigheter, som bland annat äger Mood-gallerian och Fältöversten i Stockholm. Även Isabella Löwengrips butik som öppnar i Gallerian i centrala Stockholm i höst, kommer att testa tekniken.

Enligt  Datainspektionen är det ännu oklart om GDPR ger utrymme för denna teknik.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter