dolda ny logga mindre

Bränder rasar på flera håll i landet

Bränder rasar på flera håll i landet

Peo Möller En av de skogsbränder som härjar under måndagen. I detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.
Peo Möller En av de skogsbränder som härjar under måndagen. I detta fall i trakterna av Bökestadsnäs vid sjön Raslången i Kristianstad kommun.

Olyckor TT. Uppdaterad kl 18:31.
Varmt vårväder och torra marker gör att det just nu härjar flera bränder i landet. Bara i Småland har räddningstjänsten bekämpat minst fem bränder under måndagen.

Värst verkar en brand i trakterna av Gislaved vara. Räddningspersonalen har lyckats ta sig runt branden, som enligt P4 Jönköping ska vara nästan 50 hektar stor.

- Vi har ringat in den med slang och har även börjat vattenbomba med helikopter, säger Jonas Petri, räddningschef i beredskap.
Mellan 50 och 60 personer arbetar med att bekämpa branden, som startade tidigare under annandag påsk.

Kan vara anlagda
Boende i närheten uppmanas att stänga fönster och ventilation, rapporterar P4 Jönköping , men det fanns på eftermiddagen inga planer på att utrymma området.

Sedan påskdagskvällen har inte mindre än tre bränder härjat i Gislavedsområdet. Räddningstjänsten kan inte se någon naturlig förklaring till bränderna, varför polisen nu utreder om de kan vara anlagda.

Förutom i Gislaved har det i Småland även brunnit i bland annat Ruda, Fliseryd och Långemåla. Precis som i Gislaved finns det misstankar om att branden i Ruda kan vara anlagd. Åtminstone en av bränderna, den i Långemåla, är släckt.

Brand i Skåne släckt
I Skåne har ett närmare tvåtusen kvadratmeter stort område brunnit i närheten av sjön Raslången i Kristianstad kommun. Där har räddningstjänsten fått ta hjälp av båtar för att komma runt branden. Strax efter klockan 16 på eftermiddagen meddelade räddningstjänsten att även den branden är släckt.

Det är väldigt torrt i markerna just nu och Jonas Petri vid räddningstjänsten i Gislaved utesluter inte att ett eldningsförbud införs i kommunen under de kommande dagarna. Samma budskap kommer även från räddningstjänsten i Kristianstad kommun.

I ett flertal kommuner i Östra Götaland – däribland Katrineholm, Norrköping och Valdemarsvik – avråds allmänheten från att elda utomhus.

SMHI varnar för brandrisk i ett 20-tal län, från Skåne i syd till Gävleborg i norr.

Etiketter: sverige bränder smhi

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter