dolda ny logga mindre

Nicola Söderlund: Zelenskyj är "full av upptåg och idéer"

Zelenskyj är "full av upptåg och idéer"

Privat/TT Nicola Söderlund har träffat Volodymyr Zelenskyj flera gånger i sitt jobb med europeiska tv-serier, här är de tillsammans på en scen i Cannes, Frankrike. Arkivbild.
Privat/TT Nicola Söderlund har träffat Volodymyr Zelenskyj flera gånger i sitt jobb med europeiska tv-serier, här är de tillsammans på en scen i Cannes, Frankrike. Arkivbild.

Ukraina TT
En politiskt oprövad tv-komiker blir Ukrainas nästa president. Svensken Nicola Söderlund arbetar med att sälja tv-rättigheter i Europa och har träffat komikern Volodymyr Zelenskyj flera gånger.
- På ett sätt är det typiskt honom, säger han till TT.


Söndagens presidentval i Ukraina blev en jordskredsseger för tv-komikern Volodymyr Zelenskyj, som besegrade sittande presidenten Petro Porosjenko.

Zelenskyj har aldrig verkat som politiker. I stället har han seglat upp på offentlighetens radar genom den populära tv-serien "Folkets tjänare", där han spelar högstadieläraren Vasyl på den ukrainska landsbygden. Efter att ha hållit ett brandtal om korruption, som smygfilmats av en elev, påbörjas insamlingar för att hjälpa Vasyl hela vägen till presidentposten – dit han också tar sig.

"Typiskt honom"
För tre år sedan lanserades serien globalt vid en tv-mässa i Cannes, genom Nicola Söderlunds bolag Eccho rights, som arbetar med att sälja tv-rättigheter till europeiska länder. Zelenskyj själv var då på plats, och framträdde på scenen.

När Nicola Söderlund fick veta att komikern kandiderade till presidentposten höll han på att trilla av stolen.

- Jag trodde inte det var sant, verkligheten överträffar fiktionen, liksom. Men på ett sätt är det typiskt honom, säger han.

"Full av idéer"
Nicola Söderlunds bild av Volodymyr Zelenskyj är en trevlig och rolig man full av kreativa idéer – som inte alltid går att genomföra.
Vi har haft långa luncher och spånat om vad vi skulle kunna hitta på tillsammans. Han föreslog någon gång att man kunde köra tv-såpor i dubbel hastighet så att de tog kortare tid. Det kanske inte gick hem, skrattar Nicola Söderlund, och tillägger att andra idéer har varit mer framgångsrika.

Om Volodymyr Zelenskyj är ett presidentämne låter Nicola Söderlund vara osagt.

- Jag har träffat många ukrainare från tv-branschen som aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på honom. Men det är klart, han representerar ju något nytt.
Fanny Hedenmo/TT

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter