dolda ny logga mindre

IS tar på sig dådet i Sri Lanka - "Hämnd för attacken mot muslimer i Christchurch"

IS tar på sig dådet i Sri Lanka - "Hämnd för attacken mot muslimer i Christchurch"

Sri Lanka TT-Reuters-AFP
IS påstår sig ligga bakom attackerna i Sri Lanka på påskdagen, där 321 människor dödades och runt 500 skadades.

Enligt FN:s barnfond Unicef var minst 45 av de som dödades barn.
Terrorrörelsen IS hävdar att den ligger bakom dåden i Sri Lanka, enligt ett uttalande i jihadisternas propagandaorgan Amaq. Gruppen har inte visat upp några bevis för påståendet.

Myndigheterna i Sri Lanka tror att två lokala extremistgrupper är inblandade attackerna.

- Preliminära utredningar har visat att det som hände i Sri Lanka var en hämnd för attacken mot muslimer i Christchurch, säger vice premiärminister Ruwan Wijewardene i parlamentet.
Han nämner också ytterligare en islamistisk grupp, förutom den tidigare omtalade NTJ.

- De utfördes av National Thowheeth Jama'ath (NTJ) tillsammans med JMI, säger han och syftar på gruppen Jammiyathul Millathu Ibrahim.
50 människor dödades i attackerna mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars.

Attackerna i Sri Lanka var en hämndaktion för dåden i Christchurch, säger landets vice premiärminister.
Flera offer som skadades i självmordsattackerna i Sri Lanka i söndags har avlidit. Flera skadade barn "är skadade och slåss för sina liv", säger Unicefs talesperson Christophe Boulierac.

Det totala antalet döda i attackerna mot kyrkor och hotell på påskdagen är nu uppe i 321. Det är en av de dödligaste attackerna

40 gripna
Antalet gripna i Sri Lanka har stigit från 24 till 40 efter påskdagens attacker, meddelar polisen. De gripna är främst lankeser. Även en syrisk medborgare förhörs i samband med dåden, uppger källor inom regeringen och militären för Reuters.

Vid midnatt trädde nödlagar i kraft som ger polisen utökade möjligheter att frihetsberöva och förhöra misstänkta utan domstolsbeslut. Ett nattligt utegångsförbud infördes också.

Flaggorna vid offentliga byggnader sänktes till halv stång klockan 08.30 lokal tid på tisdagen och en tyst stund hölls med anledning av våldet. Klockslaget är den tidpunkt då den första av sex bomber som riktades mot kyrkor och hotell exploderade.

Den första minnesstunden för offren genomförs under tisdagen.

Internationella grupper?
Polisen utreder om de lokala extremister som misstänks för dåden har fått internationell hjälp. Enligt en talesperson för regeringen vore det inte möjligt för en så "liten organisation" att genomföra så väl samordnade självmordsattacker.

Enligt president Maithripala Sirisenas medarbetare finns uppgifter om att internationella terrorgrupper stöttat lokala terrorister.
Myndigheterna utreder också varför fler försiktighetsåtgärder inte vidtogs efter att Sri Lankas polis den 11 april meddelat att en "utländsk underrättelsetjänst" rapporterat att NTJ planerade självmordsattacker mot kyrkor.

Varningen uppges inte ha blivit framförd till premiärminister Ranil Wickremesinghe eller andra toppministrar.

Etiketter: is sri lanka

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter