dolda ny logga mindre

Flera bränder under kontroll

Flera bränder under kontroll

Johan Nilsson/TT Räddningstjänsten i röken i skånska Hästveda.
Johan Nilsson/TT Räddningstjänsten i röken i skånska Hästveda.

Brand TT
Arbetet med att begränsa de många skogsbränderna i södra Sverige har pågått hela natten. Räddningstjänsterna tror sig nu ha flera av dem under kontroll.

Bostadshus har brunnit och sammanlagt 47 personer från 23 hushåll evakuerades under tisdagen i samband med skogsbranden mellan Hästveda och Osby i Hässleholms kommun. Räddningstjänstens mål inför natten var att hålla branden inom de uppsatta begränsningslinjerna.

- Det har lyckats, med en hel del arbete. Nu är vi på väg att dra i gång och intensifiera arbetet här på morgonen, både med helikoptrar och med styrkor på plats, säger Johan Sjöberg, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, till TT.

Exakt hur stor branden är kan han inte svara på, men han bedömer att den nu är under kontroll.

- Det är två delar på den här branden. Den startade på en mosse, och i den delen kommer arbetet att pågå länge skulle jag tro. Sedan har det spridit sig vidare, och den delen har vi inringad nu, och en förhoppning om att komma ganska långt med släckningen under dagen.

"Branden är omringad"
Även arbetet med skogsbranden utanför Landvetter öster om Göteborg har gått framåt under natten.

- Branden är omringad och vi tror i nuläget att den är under kontroll, säger Daniel Svensmark, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Även branden utanför Hunnebostrand i Bohuslän är under kontroll, liksom den norr om Traryd i Småland. Samma gäller branden i Tjällmo, norr om Motala. De flesta som i mer än ett dygn har kämpat mot branden har kunnat lämna området.

"Det går långsamt"
Det manskap som arbetar vid den stora skogsbranden utanför Gislaved skulle under natten minskas från ett 30-tal till 20 personer, enligt Värnamo Nyheter.

- Vi håller på att bygga runt en begränsningslinje runt omkring. Jag vill inte säga att den är under kontroll förrän vi har omringat den och vattnat igenom marken ordentligt, sade räddningsledare Johan Nilsson till tidningen på tisdagskvällen.

- Vi räknar inte med att kunna lämna över ansvaret till markägaren förrän på torsdagen. Det går långsamt, är jobbigt och slitigt.

SMHI varnar för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen. Flera kommuner och regioner har redan infört eldningsförbud i skog och mark.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter