dolda ny logga mindre

Malmö stad vill köpa mark som kan vara förgiftad

Malmö stad vill köpa mark som kan vara förgiftad

Kan bli nästa smäll för skattebetalarna

Anders Olin, riksombudsman för Sd.
Anders Olin, riksombudsman för Sd.

Text: DoldaNyheter.se
Malmö stad vill investera 500 miljoner kr för att utveckla förorten Lindängen i Malmö. Projektet heter Program Lindängen och ska pågå till år 2022 och vara ett pilotprojekt för andra utsatta områden. Men det finns ett problem – marken som Malmö stad vill köpa där genom ett nytt bolag kan vara förorenad. Detta försöker man tysta ner.

Malmö stad vill grunda ett gemensamt bolag ägt av det kommunala hyresbolaget MKB och några andra hyresbostadsbolag – i nuläget ej offentliggjorda som ska köpa mark i området.

Nyligen har det framkommit i handlingar att det finns en risk att marken i Lindängen är förorenad p.g.a. en kemtvätt som fanns i området på 1970-talet. Markägaren vill inte att det provborras innan de köper marken för att se om så är fallet. I så fall är de inte välkomna att köpa tomten längre.

- Detta är lika tokigt som att köpa en bil men säljaren förbjuder den som vill köpa den att lyfta på huven och titta på motorn innan köp. Om marken visar sig vara förorenad beräknas en sanering kosta mellan 10-30 miljoner kronor, pengar som skattebetalarna får stå för, säger Anders Olin, riksombudsman för Sd.

- Projektet kan helt avbrytas pga av föroreningar vilket gör att hela köpeskillingen går till spillo. Detta vet man ej förrän affären är genomförd och provborrning har gjorts! berättar Anders Olin.

Han säger att Sd inte är negativa till idén att rusta upp Lindängen, men att en del av kostnaderna för trygghet i området borde hamna på polisens bord och inte på Malmö stad.
 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter