dolda ny logga mindre

Föräldrar till undernärt barn inför rätta

Föräldrar till undernärt barn inför rätta

BrottTT
Föräldrarna kom in med flickan till akuten på ett Göteborgssjukhus. Då var hon undernärd och nära döden.
I dag inleds rättegången mot föräldraparet som står åtalade för vållande till kroppsskada på dottern, född 2017.


Åklagaren skriver i stämningsansökan att föräldrarna har gett sin dotter "bristfällig och ensidig kost" som inte var tillräckligt näringsrik. Flickan hade mycket låg vikt och uppvisade brist på bland annat vitaminer och mineraler i kroppen.

"Flickan var gravt undernärd, vi ser sällan så undernärda barn i Sverige. Jag menar att föräldrarna har varit oaktsamma då de inte gett flickan en fullgod kost och inte låtit sjukvården hälsoundersöka henne sedan hon föddes. När hon kom in till akuten var det enligt läkarna inte långt ifrån att flickan hade dött", skriver kammaråklagare Ximena Bene i ett pressmeddelande.

I åtalet skriver åklagaren att brottet bör bedömas som grovt eftersom det innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Föräldrarna har bland annat hållit flickan borta från Barnavårdscentral som har till uppgift att utföra hälsoundersökningar.

Mannen åtalas också för ringa narkotikabrott då han olovligen innehaft 20 tramadoltabletter som är narkotikaklassade. I den delen av åtalet erkänner han, i övrigt neker båda föräldrarna till brott. Föräldrarna har suttit häktade sedan i början på mars.

Rättegången inleds i dag och beräknas ta två till tre rättegångsdagar. Flera i personalen på sjukhuset kommer att höras, både om flickans tillstånd när hon kom in till sjukhuset, hennes omvårdnad sedan dess och om kontakten med föräldrarna.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter