dolda ny logga mindre

Så slår värmen och bränderna mot Sverige

Så slår värmen och bränderna mot Sverige

Johan Hallnäs/TT

Bränder TT
Trots att det bara är april rasar redan bränder på flera håll i landet. Samtidigt har beredskapen skärpts för att undvika en repris av fjolårets sommar. Så här rustar samhället för att möta nya värmeböljor, och här är tips på vad du själv ska tänka på.

För närvarande brinner det bland annat i Motala kommun, i Hästveda i Hässleholms kommun och utanför Gnosjö i Jönköpings län. SMHI varnar samtidigt för brandrisk över i stort sett hela Sverige förutom norra Norrlands inland. Ett 50-tal gräsbränder och 10–15 skogsbränder har blossat upp varje dag den senaste veckan, sammanfattar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Så stärker MSB beredskapen
MSB har stärkt beredskapen för att Sverige ska stå bättre rustat för att hantera skogsbränder inför årets sommar.

Det innebär bland annat avtal med privata helikopterentreprenörer för att få fler helikoptrar i beredskap. Vid högsta beredskapsläge ska de kunna vara i luften inom 90 minuter. Dessutom har man ökat antalet skogsbrandsdepåer (utrustning i form av bland annat slangar, motorsprutor och motorsågar) i landet från 15 till 24. Ett nytt prognossystem för brandrisker har också utvecklats.

Man har även utvecklat samordningen av frivilliga organisationer, bland annat Röda Korset, och stärkt förmågan att ta emot internationellt stöd från både EU och de nordiska och baltiska länderna.

Men samtidigt finns orosmoln: Brandmännens riksförbund varnade nyligen för att 2 800 brandmän måste anställas om räddningstjänsterna ska klara bemanningen under sommarens semesterperiod.

Ta det försiktigt med grillandet...
Flera kommuner och regioner har redan infört eldningsförbud i skog och mark. Dessa beslut fattas av kommun eller länsstyrelse, och du hittar information om vilka regler som gäller på deras webbplats. Information brukar också sändas i Sveriges Radios lokala stationer.
Eldningsförbud innebär att du inte får elda utomhus i skog eller nära skogsområden. Det kan dock vara tillåtet att elda på fasta grillplatser – men det är upp till dig att ta reda på vilka regler som gäller. Överträdelse av eldningsförbud kan straffas med böter, och om du själv skulle orsaka en brand med svåra skador finns fängelse på straffskalan.

... och spara på vattnet!
En ny vattenkris kan vänta i sommar. Grundvattennivåerna ser på många håll klart sämre ut än inför förra sommaren. Många svenskar kan räkna med återupprepade förbud mot att exempelvis fylla poolen och vattna gräsmattan.

Grundvattennivåerna är i april låga både i de stora grundvattenmagasinen, som står för den kommunala vattenförsörjningen, och de små, som främst försörjer de med egen brunn. I mars syntes en återhämtning i de små magasinen, men den är nu utraderad.

- Nivåerna har sjunkit väldigt snabbt där. De som har egna brunnar i södra Sverige, framför allt Götaland och Svealand, bör vara lite mer vaksamma än tidigare, sade Bo Thunholm, grundvattenexpert på Sveriges geologiska undersökning, till TT nyligen.

Engångsgrillen snart ett minne blott
Engångsgrillar har varit hett debatterade, inte minst efter förra sommarens bränder och av miljöskäl. Under värmeböljan i fjol valde flera butiker att tillfälligt stoppa försäljningen. I höstas meddelade Ica att de fasar ut produkten helt och hållet, och till sommaren räknar man med att innestående lager ska vara borta.

- Dagens engångsgrillar är inte optimala för miljön, de är svåra att ta hand om: Aluminium och nedbrytning går inte ihop, sade Tony Holmberg, vd för Ica special, till TT i höstas.

I april tog även matkedjan Coop beslut om att sluta sälja engångsgrillar. Varken Lidl eller Axfood, som hanterar Hemköp, har tagit något beslut om engångsgrillarna men säger att frågan är ständigt aktuell. Samtliga fyra butiker har däremot gått med på en överenskommelse från Svensk dagligvaruhandel om att när eldningsförbud införs omedelbart ta bort engångsgrillarna ur sortimentet.

Valborg utan eld
Årets valborg ser ut att få firas utan eldar på grund av det eldningsförbuden som utfärdats.

I Blekinge är ett 30-tal planerade offentliga valborgsbål i farozonen, rapporterar Blekinge läns tidning. I måndags beslutade länsstyrelsen om eldningsförbud i hela Blekinge.

Även i Östergötland och Jönköpings län samt flera skånska kommuner råder eldningsförbud. Dessutom avråder man starkt från att elda i bland annat Stockholm, Uppsala och Värmlands län.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter