dolda ny logga mindre

Cyklonen Kenneth jämnade byar med marken

Cyklonen Kenneth jämnade byar med marken

Saviano Abreu/AP/TT Förstörelsen i Macomia i Moçambique efter cyklonen Kenneth.

Moçambique TT-AFP
FN vittnar om en omfattande förstörelse i Moçambique sedan cyklonen Kenneth drog in över norra delarna av landet i torsdags.

- Alltför många små samhällen är helt förstörda, inte ett enda hus står upp längre. Jag kunde se omkring tio samhällen i den situationen, säger Saviano Abreu vid FN:s samordningsorgan OCHA, efter ett rekognosceringsuppdrag där förödelsen bevittnats från luften.

Ovädret har nu stannat upp och väntas bära med sig omfattande regn över bland annat Cabo Delgado-provinsen, och leda till omfattande översvämningar där och i södra Tanzania.

- Det här kommer att bli en väldigt komplex insats. Jag skulle säga att skydd är en stor prioritet, eftersom regn väntas de kommande dagarna och vatten och mat kommer att snabbt behövas, säger Abreu.

Kenneth beräknas ha förstört 3 300 bostäder och omkring 18 000 personer befinner sig i nödläger, enligt Moçambiques krismyndighet. Hjälparbetet har försvårats av skadad infrastruktur och bristfälliga kommunikationer.

- Det svåraste är transport. Vi har ännu inte helikoptrar. Vi behöver mycket understöd, säger Kleber Castro, kapten vid den brasilianska räddningsinsatsen som är på plats.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter