dolda ny logga mindre

Dokument: Dödsdömda tvingades erkänna

Dokument: Dödsdömda tvingades erkänna

Cliff Owen/AP/TT Saudiarabiens de facto ledare prins Mohammed bin Salman. Arkivbild.
Cliff Owen/AP/TT Saudiarabiens de facto ledare prins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

Saudiarabien TT
Många av de 37 män som avrättades i Saudiarabien för påstådda terrorbrott tidigare i veckan vittnade om tortyr och förfalskade erkännanden innan domarna föll.

Det rapporterar CNN som tagit del av domstolsdokument som rör 25 av de avrättade männen.

Enligt dokumenten vädjade flera av de dömda för sina liv under domstolsförhandlingarna, och flera framhärdade att de var oskyldiga. Några av dem sade att det fanns bevis för att de torterats av förhörsledare.

Men domstolen tog ingen hänsyn till vad männen sade.
När FN 2017 vädrade sin oro över att tortyr använts för att få fram erkännanden hävdade Riyad att de dömda bekräftat sina erkännanden i domstol. Men det motsägs av de dokument CNNgranskat.
"Det där är inte mina ord", sade en av de åtalade, Munir al-Adam, om ett påstått erkännande enligt domstolshandlingarna. "Jag skrev inte ett brev. Det är en ärekränkning författad av förhörsledarens egen hand."
En annan av männen ber domstolen att granska sjukhusjournaler som styrker att han torteras.

"Ingenting av de här bekännelserna är korrekt, men jag kan inte bevisa att jag tvingades att göra det", säger han om sina erkännanden.
Elva av de män som återfinns i dokumenten fälldes för att ha spionerat för Irans räkning, de övriga fjorton dömdes för att ha bildat en terrorcell. Dödsstraffen uttömdes med stöd av erkännanden i fängelset.
Saudiarabien har inte kommenterat CNN:s uppgifter.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter