dolda ny logga mindre

Kvinna död efter skjutdåd mot synagoga

Kvinna död efter skjutdåd mot synagoga

Denis Poroy/AP/TT Människor omfamnar varandra utanför synagogan i Poway vid San Diego i Kalifornien där en dödlig skjutning ägde rum i lördags.

(TT-AFP) USA
En tonåring har gripits misstänkt för att ha skjutit en kvinna till döds och skadat tre andra personer i en synagoga norr om San Diego.
19-åringen publicerade före dådet ett hatfullt antisemitiskt manifest – med referenser till terrordådet mot en moské i Christchurch, enligt polisen.


Den misstänkte gärningsmannen öppnade eld i synagogan i Kalifornien på lördag förmiddag, lokal tid. Enligt vittnen avlossades omkring 15 skott. En 60-årig kvinna som träffades avled av sina skador. En flicka, en man och församlingens rabbi skadades. Deras skador är inte livshotande enligt polisen.

En ledig gränspolis som befann sig i synagogan i Poway började skjuta mot 19-åringen som undkom kulorna. Men hans bil som han flydde i träffades.

Tonåringen greps sedan av en polis i närheten som lyssnat på polisradion och kände igen flyktbilen.

Vapnet fungerade inte
- Han såg den misstänktes fordon, den misstänkte tog sig ur bilen med händerna över huvudet och frihetsberövades omedelbart av San Diegopolisen, säger polischefen David Nisleit.

Tonåringen är student och boende i staden och polisen tror att han har agerat ensam.

19-åringen tros ha använt en automatkarbin liknande modellen AR-15 som varit vanligt förekommande vid liknande masskjutningar, uppger polisen.

100 personer befann sig i synagogan under skjutningen och polisen tror att vapnet inte fungerade som det skulle – vilket kan ha förhindrat att fler dog i dådet.

Hatfyllt manifest
Polisen undersöker nu ett manifest som tonåringen säger sig ha skrivit och försökt sprida på sociala medier innan skjutningen. TT har tagit del av texten vars äkthet inte har kunnat bekräftas. Det tecknar bilden av en kristen extremist som riktar hat mot främst judar. Brevet innehåller referenser till Brenton Tarrant som är misstänkt för att ha skjutit ihjäl 50 personer i en moské i Christchurch.

Vi har kopior av hans inlägg på sociala medier och hans öppna brev. Vi kommer att granska det för att avgöra äktheten i det och hur det påverkar utredningen, säger San Diegopolisens områdeschef Bill Gore.
Personen som skrivit brevet påstår sig även ha försökt att bränna ned en moské ett par mil norrut för några veckor sedan, något som polisen nu undersöker.

Lördagens dåd inträffade på dagen sex månader efter massakern i en synagoga i Pittsburgh, där elva personer dödades och sju skadades.
Los Angelespolisen uppger att man utökat närvaron vid synagogor och böneplatser efter dådet.

Trump: "Ser ut som ett hatbrott"
USA:s president Donald Trump hyllar den ledige gränsvakt som besköt gärningsmannen vid synagogan i Poway i Kalifornien.

"Han må ha varit ledig, men hans talang för brottsbekämpning var inte det", skriver presidenten.

Vid ett kampanjtal i Wisconsin fördömde han brottet som presidenten uppger verkar vara ett hatbrott som USA kommer att gå till botten med.
Hela vårt land sörjer förlusten av liv, ber för de skadade och står i solidaritet med den judiska gemenskapen. Vi fördömer med kraft ondskan hos antisemitism och hatet som måste besegras, säger han enligt AFP.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter