dolda ny logga mindre

Rådet inför valborg: Var försiktiga

Rådet inför valborg: Var försiktiga

Johan Nilsson / TT Valborgseld. Arkivbild.
Johan Nilsson / TT Valborgseld. Arkivbild.

Valborg TT
Brandrisksäsongen är ovanligt tidig i år och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppmanar allmänheten att vara försiktig.

- Det är alltid ett problem då man eldar, grillar eller håller på med någon form av gnistbildande verksamhet i ett område där det råder väldigt hög brandrisk, säger Marcus Årskog på MSB.

Med valborgsfirandet inleds den tiden på året då svenskarna eldar och grillar.

- Man ska följa de råd, rekommendationer och eldningsförbud som kommuner utfärdar, påminner Marcus Årskog.

Höga värden
Enligt MSB är det lite annorlunda i år jämfört med förra året eftersom gräs- och skogsbrandssäsongerna överlappar varandra.
I norra Götaland och delar av Svealand är det fortsatt torrt. De senaste dagarna har det dessutom varit extremt höga värden på skogsbrandsrisk, enligt MSB.

- Värdena är högre än normalt sett för den här årstiden och det som är ovanligt i år är också att gräsbrandsrisken och skogsbrandsrisken har gått in i varandra. Normalt sett brukar det vara ett par veckor mellan gräsbrandsrisk och skogsbrandsrisk, säger Marcus Årskog.

Fortsatt risk
Den senaste veckan har stora bränder brutit ut i bland annat Hässleholms kommun och Motala kommun som krävt ett intensivt släckningsarbete. Många boende fick dessutom evakueras från sina hem.
SMHI har i veckan utfärdat brandrisker på flera håll i landet, framför allt i Götaland och delar av Svealand. Enligt den senaste prognosen ser ett nederbördsområde ut att dra in över delar av Götaland men i norra Götaland ser det ut att vara fortsatt torrt och risk för skogsbrand.

Samtidigt har det utfärdats eldningsförbud på flera håll i landet. I Blekinge län och Jönköping län råder det eldningsförbud på obestämd tid samtidigt avråder kommuner i bland annat Skåne, Stockholm och Uppsala allmänheten från att elda.
Beri Zangana/TT

Fakta: Eldningsförbud i valborg
TT
Flera kommuner och regioner har infört eldningsförbud i skog och mark. Besluten fattas av kommun eller länsstyrelse och informationen om vilka regler som gäller går att hitta på deras webbplats.

Eldningsförbud innebär att det är förbjudet att elda utomhus i skog eller nära skogsområden. Dock kan det vara tillåtet att elda på fasta grillplatser men det är upp till varje person att ta reda på vilka regler som gäller.

Ett 30-tal planerade valborgsbrasor är i farozonen i Blekinge. Länsstyrelsen beslutade i måndags om eldningsförbud i hela Blekinge. I flera skånska kommuner men även i Östergötland och Jönköpings län råder det eldningsförbud. I bland annat Stockholm, Uppsala och Värmlands län avråder man från att elda.
Källa: TT, Länsstyrelsen

Etiketter: brand brandrisk valborg eld

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter