dolda ny logga mindre

Splittrat Spanien går till ovisst val

Splittrat Spanien går till ovisst val

Andrea Comas/AP/TT En valaffisch med premiärminister Pedro Sánchez (PSOE) i Madrid, fredagen före valet.
Andrea Comas/AP/TT En valaffisch med premiärminister Pedro Sánchez (PSOE) i Madrid, fredagen före valet.

Spanien TT
Det regerande socialistpartiet PSOE är favorittippat när ett splittrat Spanien går till val. Men inget block lär få egen majoritet – och extremhögern väntas nå stora framgångar.

Om läget var ovisst när vallokalerna öppnade klockan nio på söndagsmorgonen lär det vara låst när de stänger. Premiärminister Pedro Sánchez PSOE går visserligen mot en stor framgång jämfört med valet 2016 – men det kommer knappast räcka för att bilda regering.
Spanien är mer splittrat än någonsin, till stor del på grund av den katalanska självständighetsfrågan. Konflikten om Katalonien har lett till nyval, och har även bidragit till det högerextrema partiet Vox framfart.

Emilio Morenatti/AP/TT En man tittar på valsedlarna i en vallokal i Barcelona.
Emilio Morenatti/AP/TT En man tittar på valsedlarna i en vallokal i Barcelona.

Polariseringen har ökat i frågor om jämställdhet och migration. Den avgående socialistregeringens beslut att gräva upp och flytta diktatorn Francisco Francos kvarlevor väcker högerns vrede. Anklagelser om korruption har kastats från alla håll.

Ingen majoritet
Enligt en prognos som El País har sammanställt utifrån flera opinionsundersökningar lär PSOE få runt 129 mandat. Ett rejält lyft jämfört med dagens 85. Men det krävs 176 mandat för en majoritet i den nedre kammaren i Spaniens parlament, "el congreso de los diputados", som i praktiken tillsätter landets premiärminister.

Den tänkbara samarbetspartnern, vänsteralliansen Unidas Podemos, får enligt samma prognos 35 mandat – och så länge Pedro Sánchez inte går med på att hålla en folkomröstning om katalansk självständighet kommer PSOE inte att få stöd av de mindre katalanska partierna i parlamentet.

Samtidigt har högerblocket utmålat Sánchez som en förrädare för att han överhuvudtaget för en dialog med de katalanska separatisterna.

Tuffa förhandlingar
Men inte heller partierna till höger ser ut att vara ett regeringsdugligt alternativ. Konservativa Partido Popular (PP) tappar enligt El País prognos rejält, från dagens 137 mandat till cirka 78. Liberalkonservativa Ciudadanos tippas få cirka 46 mandat och det högextrema uppstickarpartiet 30.

Om prognosen stämmer skulle PP och Ciudadanos inte kunna regera ens i samarbete med Vox, vilket man gör på regionnivå i Andalusien.
Av allt att döma väntar tuffa förhandlingar efter valet, och eventuellt ännu ett nyval.
Johannes Cleris/TT

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter