dolda ny logga mindre

SAS-piloter i fortsatt strejk

SAS-piloter i fortsatt strejk

Johan Nilsson/TT Tusentals SAS-flyg har ställts in som en följd av strejken. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT Tusentals SAS-flyg har ställts in som en följd av strejken. Arkivbild.

Ekonomi TT
De skandinaviska SAS-piloternas strejk är inne på fjärde dagen. Ett tusental flyg ställs in under måndagen och tisdagen.

De svenska, danska och norska SAS-piloterna kräver ett 13-procentigt lönepåslag och större inflytande över sitt arbetsschema. SAS bud har stått fast sedan i torsdags – en löneökning enligt det så kallade industrimärket, som i år ligger på 2,3 procent.

Ansvar
På mediernas frågor har båda parter anklagat varandra för att brista i ansvar för situationen.

- De är vana att ta ansvar i sin yrkesroll, men jag skulle uppskatta om de tog lite ansvar här också. Båda sidor måste ta ansvar, sade Torbjörn Granevärn, förhandlingschef för arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen, i söndags.

Rawaz Nermany, ordförande i fackförbundet Svensk pilotförening, formulerade sig på liknande sätt.

- Sättet att komma vidare är att SAS visar en riktig vilja att faktiskt förhandla och sätter sig vid förhandlingsbordet. Om de gör det är jag övertygad om att vi kan nå en lösning på det här. Jag tycker att SAS får ta sitt ansvar.

Avgångar ställs in
Under måndagen och tisdagen ställs över 1 200 avgångar in. Närmare 110 000 resenärer berörs.

På sin hemsida meddelar SAS att bolaget har förlängt perioden för fri om- och avbokning av biljetter på alla flyg som ännu inte har ställts in, till och med den 5 maj.
Fanny Hedenmo/TT

Fakta: Konflikt om kollektivavtal
TT
Konflikten rör nya kollektivavtal för piloterna.
Före förhandlingarna sade SAS upp särskilda avtal mellan sig och piloterna gällande samverkan, produktion, karriärvägar och anciennitetsprinciper.

Piloterna anser bland annat att de lönemässigt har hamnat efter sina kollegor i andra bolag. En annan huvudfråga rör mer förutsägbarhet i förhållande till arbete och fritid.

Den 2 april, efter att förhandlingarna brutit samman, varslade SAS piloter i Danmark, Norge och Sverige om strejk med start 26 april vid midnatt, om ingen lösning nåtts.

På kvällen den 25 april lade medlarna i Sverige fram ett bud till parterna. Budet innehöll, enligt arbetsgivaren, att fler piloter ska kunna påverka och överblicka ett mer förutsägbart schema, samt få en löneökning på 2,3 procent. Fackets krav har beräknats innebära en löneökning på 13 procent.

Piloterna sade nej till budet, medan arbetsgivaren sade ja.
Efter att förhandlingsfristen löpt ut vid midnatt fortsatte de norska och danska parterna förhandlingarna på övertid, men på morgonen den 26 april meddelar norska och danska medier att även de piloterna tas ut i strejk.

Etiketter: strejk sas pilotstrejk

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter