dolda ny logga mindre

Bra brasväder – men risk för ovälkommen eld

Bra brasväder – men risk för ovälkommen eld

Väder (TT)
Efter lite regnskvättar under dagen i södra Sverige ordnar det upp sig lagom till brasdags. Valborgskvällen bjuder på kvällssol och svaga vindar – men också risk för ovälkomna bränder i skog och mark.

Norra Sverige kan njuta av en klar och solig valborg från start till mål.
Möjligtvis kan ett och annat moln passera och skymma solen en stund men överlag är det upplagt för fint vårväder när vintern ska rasa ut.

- Det blir sol under eftermiddagen och kvällen med temperaturer mellan 10 och 15 grader, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

I södra Sverige får valborgsfirarna ge sig till tåls om de vill njuta av torrt vårväder. Ett område med regn ska passera söderut från södra Svealand innan det klarnar upp lagom till brasdags.

- Det kommer att bjudas på en hel del kvällssol och svag vind. Där solen skiner når vi 15–20 grader, säger Marcus Sjöstedt.

Han varnar dock för att det, trots de skurar som passerar under dagen, fortfarande är mycket torrt i skog och mark med stor brandrisk på flera håll. I stora delar av södra Sverige och i snöfria delar i norr varnar SMHI för att det är risk för gräsbrand.

- Där bör man ta det försiktigt om man tänkt sig en majbrasa.

Det torra och varma vädret den senaste tiden har gjort att brandrisken i delar av landet är så stor att det i flera kommuner råder eldningsförbud.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) rekommenderar att man kontaktar den lokala räddningstjänsten eller kommunen för att få reda på om det råder eldningsförbud där man funderar på att tända en majbrasa.
 

Foto: JESSICA GOW / TT
Bra brasväder utlovas till kvällen. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter