dolda ny logga mindre

Fem punkter i Junckers testamente till EU

Fem punkter i Junckers testamente till EU

EUBryssel, (TT:s korrespondent)
EU-länderna måste arbeta tillsammans för ett skyddande, konkurrenskraftigt, rättvist, hållbart och inflytelserikt EU.

Det är budskapet från avgående kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker och hans kommission inför nästa veckas framtidstoppmöte i rumänska Sibiu.

"Jag är övertygad om att det bara är genom enighet som vi kommer att finna den styrka som krävs för att bevara vårt europeiska levnadssätt, skydda vår planet och stärka vårt inflytande i världen", säger Juncker i ett pressmeddelande sedan kommissionen fastslagit sitt förslag till "strategisk agenda" för kommande år.

Agendan är indelad i fem huvudpunkter där kommissionen bland annat vill se byggandet av en säkerhetsunion och en försvarsunion, modernisera industri- och skattepolitiken, satsa på forskning, bättre hälsovård och social rättvisa och fortsatt stödja internationella parter som FN och WTO.

Agendan ska diskuteras i Sibiu där EU:s stats- och regeringschefer samlas nästa torsdag för en bred diskussion om EU:s framtid. Samtidigt gör sig ledarna också redo att fundera över vem som ska efterträda Juncker när nästa EU-kommission ska tillträda i höst.
 

Foto: Virginia Mayo/AP/TT
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter