dolda ny logga mindre

Fler granbarkborrar i skogarna: "Oroande"

Fler granbarkborrar i skogarna: "Oroande"

Skog (TT)
Årets första fångster av granbarkborrar avslöjar att skadedjuren både är ovanligt många och tidiga i år. Den varma och torra inledningen av våren har gynnat granbarkborrarna, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande med anledning av att årets första resultat av Skogsstyrelsens rikstäckande svärmningsövervakning presenteras.
​​​​​​
"Precis det vi inte behövde. Kanske är detta början på det värsta scenario vi räknat med där angreppen kan bli sex gånger så stora som förra årets rekordsommar. Det är oroande," säger Gunnar Isacsson, ekolog och Skogsstyrelsens expert på skadeinsekter i pressutskicket.

Fällor finns utsatta i skogar på 18 orter, och de första fångsterna har gjorts i södra och mellersta landet. Enligt Skogsstyrelsen har över 1 000 granbarkborrar hittats på flera platser. I småländska Nässjö var fångsten av granbarkborre tio gånger större – nästan 10 000 har rapporterats.
 

Foto: Dan Elliott/AP
Den varma sommaren 2018 var optimala förutsättningar för granbarkborren. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter