dolda ny logga mindre

Jättemoské planeras i Växjö

Jättemoské planeras i Växjö

Skor i samband med fredagsbönen i Islamic Cultural Centre i Olso.  Foto:  Kallestad, Gorm. NTB scanpix.  TT Nyhetsbyrån.
Skor i samband med fredagsbönen i Islamic Cultural Centre i Olso. Foto: Kallestad, Gorm. NTB scanpix. TT Nyhetsbyrån.

Text: DoldaNyheter.se

En jättemoské i Araby i Växjö med plats för 1 000 personer planeras av muslimer i staden. Priset för moskén beräknas till  80 miljoner kronor eller mer och imamen hoppas utländska rika länder hjälper till.

– Det blir en moské med minaret och det kommer finnas plats även för kvinnor, säger Ismail Abuhelal, imam i församlingen i en intervju i Lokaltidningen.
 
Stiftelsen Växjö Muslimer startade sin verksamhet 1988 i en liten källarmoské på Pär Lagerkvists väg.
Men muslimerna i Växjö och Kronoberg är nu så många att de behöver större lokaler. För runt 15 år sedan köpte de mark av Växjö kommun för två miljoner kronor för att bygga en moské med förskola i Araby.

– Vi köpte baracken på auktion i Malmö för ett par miljoner kronor och det är den vi använder som moské. Men livstiden börjar gå ut för baracken och den är för liten, säger imamen Ismail Abuhelal till Lokaltidningen.

– När vi firar att Ramadan är slut och i samband med färden till Mecka kan det komma 2000 personer till moskén, då har vi fått använda oss av gamla Folkets park eller vara utomhus.

Målet är att börja bygga en stor moské utmed Liedbergsgatan inom två eller tre år, framför den nuvarande moskébaracken. Den nya moskén ska stå klar runt 2025.

Då får muslimerna i Växjö en moské med minaret och med en blandning av modern och gammal arkitektur. Baracken rivs och eventuellt kommer förskolan inrymmas i den nya moskén.

– Vi har inte sökt bygglov än, men vi håller på att göra ritningarna på moskén och vi har pratat med Växjö kommun om det här. Den nya moskén ska bli en stor byggnad, det handlar om totalt 1000 kvadratmeter med bönehall, tvagningsplats, föreläsningssal och toaletter, berättar Ismail Abuhelal.

– Det kommer finnas plats för 1000 människor samtidigt, det är stor skillnad jämfört med baracken som är 450 kvadratmeter stor. Vi har det så trångt i baracken, bönehallen är 300 kvadratmeter. I den nya moskén blir bönehallen runt 800 kvadratmeter och då kommer även kvinnorna att få plats, lägger han till.

- Vi kan kanske få hjälp från rika arabländer som Qatar, Saudiarabien eller Förenade Arabemiraten, säger han till Lokaltidningen.

Fakta: Flera svenska moskéer finansieras av arabiska oljeländer
Enligt en granskning av tidningen ETC i november 2017 finansieras flera moskéer i Sverige av arabiska oljeländer och Turkiet.

Göteborgs moské, Hötorgsmoskén, Bellevuemoskén, Västerås moské, Trollhättans moské och Borås moské finansieras av pengar från Saudiarabien.

Muslimska församlingen Malmö, Fittja moské, Skärholmens moské och Turkiska islamiska kulturföreningen i Rinkeby får pengar av Turkiet.

Qatar finansierar Örebro moské, Umm al-Muminin Khadijah-moskén, Gävle moské och Västerås moské. Trollhättans moské och Stockholms moské (Zayeds moské) får pengar av Förenade Arabemiraten.

Dessutom går pengar från Iran, Oman, Kuwait, Libyen och Pakistan till Islamic center Malmö (Libyen), Nasirmoskén, Göteborg (Pakistan), Imam Ali-moskén (Iran) och Trollhättans moské (Kuwait, Oman).
Källa: ETC och Lokaltidningen.

Etiketter: moské växjö

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter