dolda ny logga mindre

Kejserlig abdikationsceremoni avslutad

Kejserlig abdikations-ceremoni avslutad

Issei Kato/AP/TT Kejsare Akihito och kejsarinna Michiko har varit gifta i 60 år. Arkivbild.

Japan (TT)
Han moderniserade ämbetet – men efter 30 år har Japans åldrige kejsare Akihito lämnat tronen. Den historiska händelsen föregicks av en högtidlig ceremoni med bland annat hyllningstal från premiärministern.

Kejsaren själv tackar i sitt korta tal folket och manade till fred. Han kommer dock tekniskt sett vara kejsare fram till midnatt, enligt BBC.

Tidigare under dagen hade kejsare Akihito, Draperad i en guldbrun högtidsklädnad och med en mörk hatt på huvudet inlett tisdagens ceremonier. Han blir den första kejsaren i landet att abdikera på nästan 200 år. Akihito var elva år gammal när Japan i september 1945 accepterade de allierades villkor och kapitulerade, vilket innebar slutet på andra världskriget. Kapitulationen innebar också att hans far, kejsare Hirohito, avsade sig sin gudomlighet och inledde förändringen mot den demokratiska monarkin i Japan. Kejsare Akihito, i dag 85 år, tillträdde i januari 1989 och kliver nu ned från tronen, drygt 30 år senare.

Frigörande tid
Lars Vargö, före detta ambassadör i Tokyo, doktor i japansk historia och författare till flertalet böcker om japansk kultur, säger att Akihitos period som kejsare har kännetecknats av en form av frigörelse.

- Han behövde inte bära det historiska oket som hans far gjorde, som var kejsare under en tid då man gick från en väldigt militaristisk regering till en fredlig sådan, och som också gick igenom andra världskriget.

Akihitos giftermål 1959 med Michiko Shoda innebar att han blev den förste kejsaren att gifta sig med en person utan adlig börd. Under deras tid på tronen har de arbetat för att föra den kejserliga familjen närmare det japanska folket. Många minns kejsare Akihitos tv-tal efter härdsmältan i kärnkraftverket i Fukushima 2011 samt att kejsarparet reste för att personligen träffa drabbade.

Kejsaren har också varit öppen med sin prostatacancer och han väckte stor uppmärksamhet när han uttryckte "djup ånger" för Japans agerande under andra världskriget.

Initierade frågor
Lars Vargö träffade kejsare Akihito flera gånger i sitt arbete, och han ger bilden av en mycket respekterad person, inte bara i rollen som kejsare.

- Jag har funnit att han är en mycket sympatisk person, som alltid ställde bra, initierade frågor.

Det var i augusti 2016 som kejsaren, via ett tv-sänt framträdande, först framförde sina farhågor om att hans ålder och hälsa skulle göra det svårt för honom att utföra sina plikter. Att han nu blir den första kejsaren i Japan att abdikera på nästan 200 år är symptomatiskt för honom som person, tycker Lars Vargö.

- Han tänker i japanska termer relativt kreativt. Inom den japanska kulturen är det en stor sak för en kejsare att abdikera, på så sätt tycker jag att beslutet passar honom.

Akihitos son, kronprinsen Naruhito, tar över tronen och blir Japans nästa kejsare den 1 maj.

Marc Skogelin/TT
 

Fakta: Japan
(TT)
Statsskick: Monarki. Kejsar Akihito är statschef fram till den 30 april, den 1 maj tar kronprins Naruhito över som kejsare.

Regeringschef: Premiärminister Shinzo Abe (sedan 2012).

Invånare: Japan har 126,8 miljoner invånare.

Huvudstad: Tokyo med 8,9 miljoner invånare exklusive förstäder.

Yta: 378 835 kvadratkilometer (att jämföra med Sveriges 450 295).

Källa: Landguiden/UI

 

Foto: AP/TT
Akihito tillsammans med kejsarinnan Michiko under abdikationsceremonin.

Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Japans kejsare Akihito abdikerar efter 30 år vid tronen. Arkivbild.

Foto: Kyodo News/AP/TT
Japans kronprins Naruhito och hans hustru, prinsessan Masako, inför ett statsbesök i Frankrike i oktober i fjol. Den 1 maj tar Naruhito över tronen efter sin far, kejsaren Akihito.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter