dolda ny logga mindre

Nu avgörs 30-årig tvist om lerbrytning

Nu avgörs 30-årig tvist om lerbrytning

Natur (TT)
I dag avgörs tvisten om kaolin – leran som kan användas vid pappers- och porslinstillverkning. En dom från Mark- och miljööverdomstolen ska avgöra huruvida företaget Svenska kaolin får bryta kaolinlera på Billinge fälad i Eslövs kommun, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Regeringen gav företaget tillstånd redan 1998, men Svenska kaolin har upprepade gånger fått avslag på sin ansökan om miljötillstånd. Både Miljödomstolen och Miljööverdomstolen har sagt nej, och boende som anser att ett dagbrott skulle påverka naturen alltför mycket har protesterat. Området ligger i närheten av naturreservat och Natura 2000-området Jällabjär.

Intresset för kaolinfyndigheterna i Billing har pågått sedan den upptäcktes på 1980-talet. Redan årtiondet dessförinnan började sökandet efter leran, då Sverige är beroende av import.

Fyndigheten på den skånska orten öster om Landskrona bedöms vara stor.
 

Foto: Henrik Montgomery/TT
Tvisten om kaolinfyndigheten i Billinge har pågått under många år. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter