dolda ny logga mindre

Regeringen ger ESS eget kansli

Regeringen ger ESS eget kansli

Forskning (TT)
Regeringen har fattat beslut om att inrätta ett kansli för den stora forskningsanläggningen ESS (European Spallation Source) i Lund.
Tanken är att kansliet ska samordna och utveckla aktiviteter i och omkring ESS.


- Vi behöver hitta ett sätt där ESS också blir en tydligare angelägenhet för hela Sverige och flera olika aktörer, både när det gäller näringsliv och våra universitet och högskolor, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, vid en pressträff på anläggningen.

Inrättandet av ett kansli för forskningsanläggningen ingick i regeringens nationella strategi för ESS, som riksdagen klubbade igenom i fjol.

Byggnationen av ESS påbörjades i september 2014 och beräknas vara klar 2023. Syftet med anläggningen är att skapa neutronstrålar, som kan användas i utforskandet av olika material. Förhoppningen är att det ska leda till framtida upptäckter inom exempelvis nanoteknologi, life science, läkemedelsområdet, materialvetenskap och experimentell fysik.
 

Foto: Johan Nilsson/TT
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, blickar ut över anläggningen tillsammans med John Womersley, generaldirektör för ESS.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter