dolda ny logga mindre

Mueller kritiserar justitieminister Barr

Mueller kritiserar justitieminister Barr

Andrew Harnik/AP/TT Den specielle åklagaren Robert Mueller. Arkivbild.
Andrew Harnik/AP/TT Den specielle åklagaren Robert Mueller. Arkivbild.

USA TT-AFP
Robert Mueller har skrivit ett brev till justitieminister William Barr och kritiserat Barrs sammanfattning av Rysslandsutredningen.
Mueller anklagar bland annat Barr för att ha skapat förvirring kring utredningens resultat.


Den särskilde åklagaren Mueller skriver att summeringen inte till fullo återger kontexten och substansen i de slutsatser utredningen kom fram till, skriver Washington Post.

Barr, som anses stå president Donald Trump nära, sammanfattade den över 400 sidor långa rapporten i ett fyrasidigt pm, där han bland annat skrev att Mueller inte hittat tillräckligt bevis för att Trumpkampanjen agerat i maskopi med ryska intressen och att presidenten inte försökt hindra rättvisans gång.

Råder förvirring
Enligt Washington Post skriver Mueller vidare att det bland allmänheten nu råder förvirring kring väsentliga delar av de resultat som utredningen kommit fram till.

"Det hotar att underminera det centrala mål justitiedepartementet hade när det anlitade den specielle utredaren: att fastställa allmänhetens fulla förtroende för undersökningens resultat", skriver Mueller vidare i vad som beskrivs som ovanligt hårda ord.

Muellers brev skickades efter Barrs sammanfattning med före presentation av den censurerade version av rapporten som släpptes den 19 april och den presskonferens där Barr mer eller mindre friade Trump.
Som rapporten klargör försökte ryssarna att lägga sig i vårt val. Men tack vare rapporten vet vi att de inte fick hjälp av Trumpkampanjen, sade Barr då.

Hans sammanfattning fick även presidenten att se sig som helt friad från alla brottsmisstankar.

Pelosi kräver ursäkt
Vita huset har inte kommenterat Muellers brev, men representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, skriver på Twitter att:
"Justitieminister Barr har misslett allmänheten och är skyldig det amerikanska folket en ursäkt. Det är dags att departementet släpper hela utredningen och alla dokument, och låter Mueller vittna."
William Barr är kallad till representanthuset för utfrågning om Rysslandsutredningen på torsdag, men har hotat att inte infinna sig.

Bakgrund: Justitieministern om rapporten
TT
Så här sammanfattade justitieminister William Barr den så kallade Rysslandsutredningen i ett brev till kongressen i slutet av mars:

• Rysk valpåverkan:
"Den särskilde åklagarens utredning fastställer att det skedde två huvudsakliga ryska försök att påverka valet 2016", skriver Barr. Han beskriver försök av "trollfabriken" Internet Research Agency (IRA) i Sankt Petersburg, som sedan tidigare lett till åtal mot en grupp ryska medborgare och företag. Justitieministern beskriver även intrång i datorer och servrar som tillhörde Demokratiska partiet och presidentkandidaten Hillary Clinton, där materialet senare lämnades över till sajten Wikileaks.

• Frågan om samröre:
"Den särskilde åklagarens utredning fann inte att Trumpkampanjen eller någon kopplad till den konspirerade eller samarbetade med Ryssland i dess försök att påverka USA:s presidentval 2016", skriver justitieministern. Detta "trots flertalet erbjudanden från ryskkopplade personer att hjälpa Trumpkampanjen".

• Försök att hindra rättvisans gång:
Ett antal ageranden av president Trump – "där de flesta har varit föremål för offentlig rapportering" – har utretts som misstänkta försök att förhindra rättvisans gång. Det handlar bland annat om avskedandet av FBI-chefen James Comey efter att denne inte velat lova presidenten lojalitet. Barr skriver att rapporten lägger fram bevis som pekar åt bägge håll: "Den särskilde åklagaren slår fast att 'medan denna rapport inte fastställer att presidenten begick ett brott, så frikänner den honom heller inte'", skriver justitieministern. Barr skriver dock att han och departementet inte anser att det finns tillräckliga bevis för sådana brott och poängterar att allt som tas upp i rapporten måste kunna bevisas bortom rimligt tvivel.

• Inga fler åtal:
"Rapporten rekommenderar inte några ytterligare åtal, inte heller har den särskilde åklagaren fått till stånd några åtal som ännu inte offentliggjorts", skriver Barr.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter