dolda ny logga mindre

Nya krav på lagändring mot NMR

Adam Ihse/TT NMR har vid flera tillfällen, som här under valrörelsen i fjol, hållit möten i Kungälv – trots kommunens protester. Arkivbild.
Adam Ihse/TT NMR har vid flera tillfällen, som här under valrörelsen i fjol, hållit möten i Kungälv – trots kommunens protester. Arkivbild.

Politik TT
I dag går nazistiska NMR förstamajtåg i bland annat Kungälv. Det har fått de lokala politikerna att kräva en lagändring.
Men det skulle inte lösa grundproblemet, enligt forskaren Christer Mattsson.
- Kortsiktigt skulle det snarare ge energi åt dem.


I Finland är NMR (Nordiska motståndsrörelsen) för tillfället en förbjuden organisation, i väntan på en dom i Högsta domstolen. Även i Sverige har NMR:s aktiviteter de senaste åren gjort att röster höjts för en lagändring, en diskussion som blivit aktuell på nytt i och med den nazistiska gruppens demonstrationstillstånd i Kungälv, Ludvika och Fagersta i dag.
I Kungälv försökte kommunen i fjol stoppa NMR:s sammankomster i samband med valrörelsen, men fick nej i samtliga rättsliga instanser. Inför första maj har de lokala politikerna därför upprepat sina krav på en lagändring.

Nytt parti
Samtidigt har demonstrationerna ett starkt stöd i mötes- och yttrandefriheten som finns i den svenska grundlagen. Det är en av anledningarna att Christer Mattsson, föreståndare för Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, inte tror på en lagändring.
Det beror ju på vad man vill åstadkomma. Det skulle ju stoppa NMR, men det kan på kort sikt också ge rörelsen mer energi, säger Mattsson.
Och i Finland har NMR redan tagit initiativ till att ombilda sig i ett nytt parti.

Gammal lag
Att Finland kan vara på väg mot ett förbud är samtidigt inte heller helt jämförbart eftersom lagen som det finländska förbudet bygger på tillkom redan i samband med andra världskriget, påpekar Mattsson.
Finland hade redan en lagstiftning som funkade för det här, men ska Sverige ändra sin grundlag på grund av en relativt liten grupp som NMR?
Man behöver ställa frågan om vad det är man vill åstadkomma med ett organisationsförbud och se om det står i paritet till de negativa effekterna som kan finnas.
Jens Bornemann/TT

Fakta: Mötesfriheten skyddas av grundlagen
TT
Mötesfriheten skyddas av grundlagen. Den innefattar frihet att anordna och delta i sammankomster för upplysning, meningsyttring eller annat liknande.

I ordningslagen finns regler som kan inskränka mötesfriheten. Tillstånd till allmän sammankomst får vägras om det är nödvändigt med hänsyn till ordningen eller säkerheten vid sammankomsten eller med hänsyn till trafiken eller för att motverka epidemi. Polismyndigheten får meddela de villkor som behövs för att upprätthålla ordning och säkerhet vid sammankomsten. Det är Polismyndigheten som prövar om man ska få tillstånd till allmän sammankomst.
Källa: Förvaltningsrätten i Göteborg.

Fakta: NMR i Finland
TT
NMR i Finland bildades efter svensk förlaga 2008. I Finland är dock NMR:s verksamhet just nu förbjuden, efter ett beslut i Högsta domstolen i slutet av mars.

Polisstyrelsen i Finland har drivit på för att få NMR förbjudet, vilket både Birkalands tingsrätt och Åbo hovrätt höll med om. Nu ligger fallet hos Högsta domstolen, som i väntan på det slutgiltiga avgörandet tills vidare har förbjudit NMR.

Startskottet för Polisstyrelsens arbete för att få till ett förbud var en misshandel i samband med en NMR-demonstration i Helsingfors 2016. Mannen som misshandlades dog senare och en nazist dömdes för grov misshandel.

Enligt Hufvudstadsbladet väntas domen först nästa år.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter