dolda ny logga mindre

Öberg tar över Försäkringskassan

Öberg tar över Försäkringskassan

Pontus Lundahl/TT Nils Öberg. Arkivbild.
Pontus Lundahl/TT Nils Öberg. Arkivbild.

Politik TT
Nils Öberg är ny generaldirektör för Försäkringskassan, meddelar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vid en presskonferens.
Nils Öberg är sedan 2012 generaldirektör för Kriminalvården.


Det har snart gått över ett sedan år regeringen under uppmärksammade former petade den tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler med några dagars varsel. Regeringen flyttade då generaldirektören för Inspektionen för socialförsäkringen, Maria Hemström Hemmingsson, till Försäkringskassan. Hon har sedan dess fungerat som tillförordnad generaldirektör.

Bakgrund: Turerna kring chefsposten
TT
Den 27 april förra året kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut omedelbart. Beslutet var helt oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom.

Maria Hemström Hemmingsson tillförordnades på samma pressträff som generaldirektör. Både hon, Begler och andra har sedan sökt tjänsten som generaldirektör, men regeringen har inte tillsatt någon permanent ännu.
Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta och hävdade senare i intervjuer att hon fick sparken för att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk.

Strandhäll sade att det inte alls handlade om det utan att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, när de inte längre beviljas sjukpenning utan måste söka jobb.

Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för petningen av Begler och för närvarande granskar KU ärendet.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter