dolda ny logga mindre

Dadlar misstänkt smittkälla - Utbrott av hepatit A 

Dadlar misstänkt smittkälla - Utbrott av hepatit A

Färska dadlar. Foto: Anna Hållams/TT

Text: DoldaNyheter.se
Sedan slutet av februari har nio fall kunnat kopplas till ett utbrott av hepatit A där den misstänkta smittkällan är färska dadlar från Iran. Åtta av fallen är bekräftade och har samma typ av hepatit A-virus (genotyp IIIA) och ett fall är misstänkt. Fallen är i åldrarna 28-73 år, fem är män och fyra kvinnor, uppger Folkhälsomyndigheten.

Fallen rapportears från sju olika län (Örebro, Stockholm, Uppsala, Skåne, Södermanland, Kalmar och Halland). Senaste fallet insjuknade 16 april. Gemensamt för fallen är att de regelbundet ätit färska dadlar.

"Hos de åtta bekräftade fallen har fyra olika stammar med genotyp IIIA påvisats. Två av dessa liknar de stammar som orsakade ett utbrott i Danmark 2018 kopplat till dadlar från Iran. I det utbrottet kunde ett flertal varianter av genotyp IIIA stammar påvisas hos fallen. En av dessa utbrottsstammar kunde även påvisas i dadlar" skriver Folkhälsomyndigheten.

Inget varumärke av dadlar som är särskilt utpekat eller misstänkt och ingen gemensam producent har kunnat identifierats.

Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskyddsenheter och kommuner håller nu på att utreda utbrottet för att identifiera smittkällan.

Etiketter: daldar hepatit a

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter