dolda ny logga mindre

Nordkorea avfyrade nya robotar

Nordkorea avfyrade nya robotar

KRT/AP/TT Robotar avfyras från Nordkorea 2017.
KRT/AP/TT Robotar avfyras från Nordkorea 2017.

Nordkorea TT-AFP-Reuters
Nordkorea har avfyrat ett flertal oidentifierade kortdistansrobotar från en militärbas utanför staden Wonsan, uppger den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Robotarna ska ha avfyrats österut, mellan 70 och 200 kilometer ut i Japanska havet. Enligt Yonhap analyserar sydkoreanska och amerikanska experter nu de data som finns tillgängliga om projektilerna och uppskjutningarna.

Robotavfyrningarna är de första från nordkoreanskt håll sedan 2017. I mitten av april uppgav den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA att landet genomfört en testskjutning av en ny form av fjärrstyrt vapen, men Sydkorea uppger att det inte kan ha varit fråga om robotar.

Följer utvecklingen
USA säger att man är "medveten om Nordkoreas agerande" och Vita husets pressekreterare Sarah Sanders säger i ett uttalande att man fortsätter att bevaka landets förehavanden. Även Sydkorea har samlat sin försvarsminister, underrättelsechef och presidentens rådgivare för att bevaka situationen. USA och Sydkorea har enats om att "reagera försiktigt" på den senaste avfyrningen, enligt ett uttalande från USA:s utrikesminister Mike Pompeo och hans sydkoreanske kollega Kang Kyung-Wha.

Japan å sin sida säger sig inte ha några bevis för att ballistiska robotar hotat landets territorium.

"Vid denna tidpunkt har vi inte bekräftat någon situation där Japans nationella säkerhet varit direkt påverkad", säger försvarsdepartementet i ett uttalande.

Toppmöte avbröts
Den ökade militära aktiviteten ses som en reaktion från diktatorn Kim Jong-Un på USA:s krav att Nordkorea ska lämna ifrån sig alla sina kärnvapen och tillåta inspektioner.

De båda ledarna avbröt abrupt sitt toppmöte i februari, enligt nyhetsbyrån Reuters på grund av att USA krävde "fullständig nedmontering av Nordkoreas kärntekniska infrastruktur". Båda ledarna har sedan dess sagt sig vara villiga att återuppta samtalen.

Etiketter: nordkorea robotar

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter