dolda ny logga mindre

VIDEO: Moderaterna vill kunna utvisa EU-medborgare

VIDEO: Moderaterna vill kunna utvisa EU-medborgare

Christine Olsson/TT Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och toppnamnet i EU-valet Tomas Tobé.
Christine Olsson/TT Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och toppnamnet i EU-valet Tomas Tobé.

Politik TT. Uppdaterad kl 14:57 och kl 18:29.
Moderaterna vill att Sverige ska kunna utvisa EU-medborgare som döms för brott. Huvudregeln ska vara att kriminella avtjänar fängelsestraff i sina hemländer.

Moderaterna presenterar i dag sin EU-valplattform inför EU-valet i slutet av maj.

Toppnamnet Tomas Tobé säger att arbetet mot utländska stöldligor måste stärkas och Europol, den europeiska polisbyrån, få fördubblade resurser. Han vill se en möjlighet att utvisa EU-medborgare som döms för brott i Sverige.

- Vi vill etablera en princip där vi har rätt att döma EU-medborgare i Sverige till utvisning, säger han på en pressträff tillsammans med M-ledaren Ulf Kristersson.

Tobé säger att 5 000 kriminella nätverk opererar i Europa just nu och att åtgärden skulle begränsa kriminellas möjlighet att resa till Sverige igen.

Fängelse i hemländer
Han lanserar därtill ett förslag att huvudregeln inom EU ska vara att brottslingar sitter i fängelse i sina hemländer, inte där brottet begåtts. Det gäller även svenskar som begår brott utomlands.

- Kriminella ska avtjäna sina fängelsestraff i sina hemländer. Varje land har ett ansvar för sina egna medborgare, säger Tomas Tobé.

- Kostnaden för en svensk fängelseplats ligger i snitt på en miljon kronor per år och en modell där personer avtjänar fängelsestraff i sina hemländer skulle innebära besparingar på 200 miljoner kronor per år i Sverige, enligt partiets beräkningar.

- Vi skulle också komma bort från att ha överfulla fängelser.

Mycket i Moderaternas EU-valplattform handlar om kriminalitet och migration. Partiet tänker driva linjen att asylansökningar ska prövas vid Europas yttre gräns och de som inte har rätt till asyl ska inte få möjligheten att komma in i Europa. Därför vill partiet stärka gränsmyndigheten Frontex. 10 000 Frontexmedarbetare ska rent fysiskt se till att Europas gränser skyddas, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

"Säkra kärnkraften"
De andra två huvudpunkterna i valplattformen är klimat och digital frihandel. På klimatområdet är kärnkraften en del av lösningen, enligt Moderaterna, som vill säkra kärnkraftens framtid i Sverige "under mycket lång tid".

- Kärnkraften är en viktig del av lösningen, både i Sverige och i många europeiska länder, säger Ulf Kristersson.

Inom Europa handlar det om att utveckla kärnteknologi tillsammans och sätta gemensamma standarder. Anslaget bör därför höjas till organet Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom) för mer forskning på området, enligt M.

På ett mer övergripande plan säger Ulf Kristersson att EU ska lösa de gemensamma problemen, inte gå in och reglera de enskilda medlemsländerna ekonomi.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter