dolda ny logga mindre

Flygplan fattade eld i Moskva –41 döda

Flygplan fattade eld i Moskva
– 41 döda

@punti_z Elden spred sig snabbt efter nödlandningen med ett Aeroflot-plan i Rysslands huvudstad Moskva.
@punti_z Elden spred sig snabbt efter nödlandningen med ett Aeroflot-plan i Rysslands huvudstad Moskva.

Ryssland TT. Uppdaterad 5 maj  kl 19:48 och kl 12:34 samt 6 maj kl 09:08.
41 människor, varav två barn, har omkommit i en brand på ett passagerarplan i Rysslands huvudstad Moskva, bekräftar en nytillsatt haverikommission för den statliga nyhetsbyrån Tass.
Flera passagerare saknas.


Planet tvingades nödlanda på stadens internationella flygplats Sjeremetjevo. Ett filmklipp av händelsen visar hur flygplanet omsluts av eld strax efter att det tagit mark, och fortfarande är i rörelse.

Filmklipp och bilder på sociala medier visar hur branden snabbt sprider sig efter landningen.

Oklart förlopp
Branden ska ha börjat i planets stjärtparti. Uppgifterna om hur och när branden uppstod går dock isär. Räddningstjänst och en besättningsmedlem uppger för Tass att branden ska ha uppstått efter att planet träffats av blixten.

Flera medier har med hänvisning till vittnesuppgifter rapporterat att planet började brinna redan i luften. Men andra medier, som nyhetsbyrån Interfax, rapporterar att branden startade i samband med nödlandningen.

Bränsletankarna var fulla vid olyckstillfället, enligt Interfax källor.
Planet lyfte från Sjeremetjevo med destination Murmansk, men piloten begärde att få nödlanda kort efter att det lyft, uppger ryska statliga medier enligt nyhetsbyrån Reuters.

Kondoleanser från Putin
Uppgifterna om antalet skadade varierar mellan sex och över tio personer, skriver Reuters. Planet hade 78 personer ombord varav fem tillhörde besättningen. Ett oklart antal människor kunde ta sig ur planet. På filmklipp från olyckan ses passagerare springa från platsen.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev fick i uppdrag av president Vladimir Putin att låta tillsätta en haverikommission för att utreda händelsen. Kort därefter bekräftade utredarna i den nytillsatta kommissionen att minst 13 människor omkommit i olyckan.

- Presidenten utrycker sitt djupa deltagande med alla dem som förlorat sina kära i den här flygkraschen, säger talespersonen Dmitrij Peskov till Tass.

Planet, som tillhör flygbolaget Aeroflot, är av typen Suchoj Superjet 100, ett regionalt flygplan med kapacitet för 75 till 95 passagerare.

Det finns inga uppgifter om att några svenskar ska ha varit ombord på planet.

- Vi står i kontakt med ambassaden, säger Catherine Johnsson vid UD:s presstjänst.
Joel Malmén/TT
Filip Norman/TT
Fredrik Gunér/TT

Fakta: Superjet 100
TT
• Superjet 100 var det första passagerarflygplan som byggdes i Ryssland efter Sovjettiden. Det togs fram som en konkurrent till liknande kortdistansplan från kanadensiska Bombardier och brasilianska Embraer.

• Planet, som flög första gången 2008, finns i två typer för 78 respektive 98 passagerare och är cirka 30 meter långt. Tillverkaren Suchoj var dessförinnan mest känd som tillverkare av stridsflygplan.

• Den första trafikflygningen med Superjet 100 gjordes mellan Armeniens huvudstad Jerevan och Moskva i Ryssland 2011.

• Den 9 maj 2012 störtade ett Superjet 100 på vulkanberget Salak, åtta mil om Indonesiens huvudstad Jakarta. Samtliga 45 ombord omkom i kraschen. Olyckan inträffade i samband med en demonstrationsflygning.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter