dolda ny logga mindre

Skrikande man i gap snart tillbaka i Blekinge

Skrikande man i gap snart tillbaka i Blekinge

Södertörns högskola 1400-talsskeppet Gribshundens märkliga galjonsfigur bärgades från nio meters djup utanför Ronneby 2015. Arkivbild.

Vetenskap TT
Ett skrikande manshuvud i monstrets stora gap – snart återbördas den skräckinjagande galjonsfiguren till Blekinge.
I tre år har den fått specialistbehandling i Köpenhamn för att kunna börja sitt nya liv på land utan att kollapsa.


- Den har varit utmanande att arbeta med, för den har ett så speciellt uttryck. Den är så skulpturell, säger Kristiane Strætkvern, konservator på Nationalmuseum i Köpenhamn.

Figuren satt i stäven på den danske kungens skepp Gribshunden, som år 1495 exploderade, brann och sjönk utanför Ronneby i Blekinge.
I Ronneby planeras nu för ett nytt museum kring det spektakulära vrakfyndet, men tills det står klart kommer galjonsfiguren att få vänta i Blekinge museums magasin, som ibland hålls öppet för allmänheten.

Kollapsrisk
- Det har varit en lång process att få den ömtåliga träfiguren i skick. När den bärgades 2015 från nio meters djup såg den visserligen ut att vara i god form, men hade den bara lagts att lufttorka hade den kollapsat.
När trä bryts ner under vatten i en syrefri miljö så blir cellernas inre uppätna av mikroorganismer och ersätts med vatten. När man hittar det ser det helt välbevarat ut, men när man tittar på de inre delarna av cellerna så är de väldigt nedbrutna, berättar Kristiane Strætkvern.

Först tillkallades specialister som stack in nålar i träfiguren för att utröna exakt hur djupt in träet var nerbrutet. Utifrån den informationen gick det att bedöma hur länge den sedan skulle ligga i konserveringsbad och vilken koncentration det skulle vara av konserveringsmedlet.
Det blev två och ett halvt år i badkar. Sedan följde ett halvårs frystorkning, då figuren lades i en vakuumtank med en temperatur på minus 25 grader.

Skrämmande och söt
- Snart ska Kristiane Strætkvern skiljas från galjonsfiguren. Det känns lite märkligt, men samtidigt bra, för det viktigaste är att många människor i framtiden ska få se den, tycker hon.

Monsterhuvudet är inte bara skrämmande, utan även lite sött.

- När man tittar närmare på den så har den de sötaste små öron.

Hon uppskattar också det dansksvenska samarbetet.

- Det är kul, för den har en dansk historia. Det här är ett gemensamt kulturarv.

Marcus Sandekjer, länsmuseichef i Blekinge, vill ta fasta på den internationella betydelsen av fyndet av Gribshunden. Vraket är det mest välbevarade exemplet på den skeppsbyggnadsteknik som möjliggjorde de stora upptäcktsresorna i slutet av medeltiden och liknande fartyg användes till exempel av Vasco da Gama.

Internationellt samarbete
Kring vrakfyndet i Blekinge samarbetar nu forskare från Sverige, Danmark, Storbritannien och USA. Tillstånd har sökts för nya dykningar, som man hoppas kunna göra i slutet av sommaren. Hittills har bara cirka en kvadratmeter av ytan undersökts, nu hoppas man kunna gräva ut och bärga fynd från ytterligare tolv kvadratmeter.

- Eftersom det var den danske kungens flaggskepp som skulle segla till Kalmar och han skulle förhandla om att bli svensk kung så kan man utgå ifrån att han ville imponera. Han hade med sig saker som anstod en kung. Men vad det är, det vet vi ju inte, säger Marcus Sandekjer.

Museiplanerna är inte helt spikade, men till att börja med finansierar Ronneby kommun ett projektkontor med personal som ska ordna finansiering. Marcus Sandekjer ser återbördandet av galjonsfiguren från Köpenhamn som en startpunkt.

- Det blir en markering, en ny startpunkt för att få till ett nytt, internationellt gångbart museum i Ronneby.
Cecilia Klintö/TT

Fakta: Grip och hund i ett
TT
Namnet Gribshunden kommer från orden grip och hund. Örlogsskeppet byggdes i Europa, sannolikt Holland, på 1480-talet och förliste utanför Ronneby 1495.

Fartyget, som tillhörde den danske kungen Hans, var på väg till Kalmar för förhandlingar om Kalmarunionen, men då det låg för ankar utanför Ronneby utbröt en brand.

Vraket, på nio meters djup, har varit känt sedan 1970-talet, men först 2013 fastställdes att det var just Gribshunden.

Sommaren 2015 togs fartygets galjonsfigur i land. Den har undersökts och konserverats på Nationalmuseum i Köpenhamn.

Innan figuren lämnar Köpenhamn kommer den i några dagar att visas upp för allmänheten. Den 4 juni hålls en ceremoni på museet innan den förs tillbaka till Blekinge.

Större delen av fartyget ligger kvar på havsbotten. Det är alltför hopfallet och skadat för att bärga i sin helhet, men förhoppningen är att kunna gräva fram och bärga föremål därifrån, som sedan ska visas i det museum som planeras i Ronneby.
Källa: Blekinge museum

Johan Rönnby/Södertörns högskola Vraket från 1400-talet kommer aldrig gå att bärga i sin helhet. Det är alltför hopfallet. Arkivbild.
Johan Rönnby/Södertörns högskola Vraket från 1400-talet kommer aldrig gå att bärga i sin helhet. Det är alltför hopfallet. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter