dolda ny logga mindre

Åtalas för våldtäkt för 24 år sedan

Åtalas för våldtäkt för 24 år sedan

Björn Larsson Rosvall/TT Brottsplatsen i Billdal.
Björn Larsson Rosvall/TT Brottsplatsen i Billdal.

Brott TT. Uppdaterad kl 12:16.
För närmare 24 år sedan överfölls och våldtogs en åttaårig flicka i ett skogsparti i södra Göteborg. Nu åtalas en 58-årig man för den grova våldtäkten.
Mannen hittades tack vare så kallad familjesökning i polisens dna-register.


Den 58-årige mannen, som greps i slutet av februari i år, nekar till brott. Men enligt utredarna kan han knytas till brottet tack vare dna-sökningen och åklagare Thomas Ahlstrand har nu skickat in åtalet till Göteborgs tingsrätt.

Flickan var på väg hem från skolan på sin cykel när hon attackerades av en vuxen man och drogs in i ett skogsparti i Billdal i september 1995. Enligt åtalet misshandlade 58-åringen flickan, bland annat med upprepade slag mot huvudet, innan han våldtog henne.
Flickan drabbades bland annat en fraktur på skallbenet och vårdades på sjukhus i fem dagar.

"Gärningen är att bedöma som grov", skriver åklagaren i åtalet.
"Den riktar sig mot ett försvarslöst barn och har medfört att barnet tillfogats allvarlig skada. Gärningsmannen har visat särskild råhet".
Det finns inga andra vittnen till händelsen, däremot lämnade gärningsmannen dna efter sig och det är de spåren som till slut ledde till ett gripande – över 23 år senare.

Under utredningens gång har omkring 350 män topsats utan resultat. Men en ändring i polisdatalagen från den 1 januari i år gjorde det möjligt med så kallad familjesökning i polisens dna-register. Sökningen gav träff på en närstående till den nu åtalade mannen och när 58-åringen senare själv topsades stämde det med dna:t från det gamla brottet.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter