dolda ny logga mindre

Döms till livstid för mord i Malmö

Döms till livstid för mord i Malmö

Johan Nilsson/TT En 24-årig man sköts till döds och en man i 30-årsåldern fick livshotande skador vid en skjutning i Nydalaparken i Malmö förra sommaren. En 23-årig man döms nu till livstid för mord och mordförsök. Arkivbild.
Johan Nilsson/TT En 24-årig man sköts till döds och en man i 30-årsåldern fick livshotande skador vid en skjutning i Nydalaparken i Malmö förra sommaren. En 23-årig man döms nu till livstid för mord och mordförsök. Arkivbild.

Brott TT. Uppdaterad kl 13:30.
Den 24-årige mannen sköts till döds, men en man i 30-årsåldern överlevde tack vare att mördarens kulor tog slut.
Nu döms en 23-årig man till livstids fängelse för mord och mordförsök i en park i Malmö förra sommaren. Tre misstänkta medgärningsmän frikänns helt.


Det var i början av juli i fjol i Nydalaparken i Malmö som en 24-årig man sköts till döds och en man i 30-årsåldern fick livshotande skador efter att ha träffats av fyra skott. Skjutningen inträffade vid 15-tiden och i området finns en förskola där barn lekte utomhus. Personalen hörde skottlossningen och tog barnen inomhus.

Ingen teknisk bevisning
Malmö tingsrätt anser att det rör sig om en ren avrättning och att detsamma går att säga om mordförsöket, skriver domstolen i ett pressmeddelande. Den 23-årige mannen som höll i mordvapnet döms nu till livstids fängelse. Enligt åklagaren ska de två offren ha lockats till platsen av 23-åringen.

Han döms för mord och mordförsök, trots att det inte finns någon teknisk bevisning som binder honom till varken brottsplatsen eller gärningen. Inte heller något mordvapen har hittats.

Helt avgörande som bevisning är att den överlevande mannen direkt kunde uppge vem som sköt honom och vilka som i övrigt var på brottsplatsen. Dels berättade han det för ett vittne som kommit fram för att ta hand om honom och dels för de polismän som larmats till skjutningen. Detta spelades även in på film via kroppskameran på en polis.

Han har också kunnat beskriva hur mordoffret blev skjuten fyra gånger i ryggen och hans uppgifter får stöd i ett rättsmedicinskt utlåtande. Det ska även finnas dna på en patron i den gömma där 23-åringen misstänks ha hämtat mordvapnet ifrån.

Tre frias
Åklagaren ansåg att tre andra unga män – i åldrarna 21–23 år – var medgärningsmän, men rätten friar dem från anklagelsen om mord och mordförsök. Det går inte bevisa att de hade någon gemensam brottsplan eller att de vid skjutningen har hjälpt den nu livstidsdömde 23-åringen, enligt domen.

Två av männen döms dock för annan brottslighet.
Den 23-årige mannen ska även betala runt 460 000 i skadestånd till den överlevande mannen, anhöriga till mordoffret och dödsboet.
Daniel Kihlström/TT

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter