dolda ny logga mindre

Italien tar inte emot räddade migranter

Italien tar inte emot räddade migranter

Elio Desiderio/AP/TT Fartyget Mare Jonio, i mitten, flankerad av Italiens kustbevakning och polisbåtar utanför Italien, vid ett annat tillfälle i mars. Arkivbild.

Medelhavet TT-AFP
Fartyg från den italienska flottan plockade i torsdags upp 36 migranter som befann sig i livsfara på en båt i Medelhavet. På kvällen genomfördes senare en liknande aktion, då det italienska räddningsfartyget Mare Jonio, som chartras av välgörenhetsorganisationen Mediterranea, räddade 29 människor i nöd utanför Libyen.

De 36 migranter som räddades av den italienska flottan ska nu få komma i land i Italien efter en uppgörelse inom EU om att hjälpa till att ta emot dem. De 29 människor som räddades av Mare Jonio, däribland en ettårig flicka, får däremot inte komma i land.

- För dem kommer hamnen fortsatt vara stängd, säger Italiens vice premiärminister Matteo Salvini.

Uttalandet går i linje med regeringens nya hårda linje mot migration. Matteo Salvini undertecknade förra månaden ett nytt direktiv som förbjuder välgörenhetsfartyg från att rädda migranter utanför Libyen.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter