dolda ny logga mindre

Sveriges största medborgarinitiativ kräver lägre priser på drivmedel 

Sveriges största medborgarinitiativ kräver lägre priser på drivmedel

- Nu ska de till riksdagen!

Peder och Angelina Blohm Bokenhielm kräver lägre pris för drivmedel och har tillsammans med andra lagt mycket tid på att engagera sig i Beninsupproret 2.0. Foto: Privat.
Peder och Angelina Blohm Bokenhielm kräver lägre pris för drivmedel och har tillsammans med andra lagt mycket tid på att engagera sig i Beninsupproret 2.0. Foto: Privat.

Text: DoldaNyheter
"Bensinupproret 2.0" har blivit Sveriges största Facebookgrupp med folk i hela Sverige som fått nog av de höga priserna för drivmedel. På torsdag nästa vecka ska de till riksdagen och diskutera med politiker. 

De är politiskt oberoende och vill inte ge sig in i debatter. De har 512 000 medlemmar på Facebook. Förra veckan ökade de med över 400 000 personer.

- Vi är Sveriges största grupp och den snabbast växande i världen på Facebook, berättar Peder Blohm Bokenhielm, 42 år, som är boende på landsbygden utanför Olofström i Blekinge.

När han och hans fru Angelina gick med den 26 april fanns det 3 000 medlemmar på Facebook-gruppen.

DoldaNyheter: Finns det några som är negativa till att ni vill att priserna sänks?
- Oh ja! Det finns nättroll och de som är avundsjuka för att de inte står i rampljuset. Vi har fått en del meddelanden, men inget som har avskräckt oss.

Det finns en annan grupp på Facebook som heter Bensinupproret 3.0 som kräver det motsatta: att bensinpriset höjs ännu mer liksom priset för andra fossila bränslen!

- Janne Berglund startade Bensinupproret 2.0, sen har jag och min fru lyft upp den.

Allt ideellt
Just nu gör de allt ideellt. De är idag cirka 30 personer som jobbar, där varje person jobbar mellan 12-16 timmar per dag. De har två sponsorer som hjälper dem med material till demonstrationer.

De har börjat trycka upp t-shirts som de säljer där överskottet går till deras kampanjer. Nu har de fått ihop tillräckligt med pengar till att göra en egen hemsida som ska heta bransleupproret.se, som kommer upp i nästa vecka.

Många reagerade att de heter Bensinupproret 2.0, när det inte endast handlar om bensinpriset utan alla bränslepriser, men de kommer inte att byta namn. Däremot kommer deras hemsidonamn att mer täcka allt som har med bränslepriset att göra. 

DoldaNyheter: Vad är ett rimligt pris för bensin då?
- 12 kr. Inte en krona mer. Sen kan man diskutera hur man kan stötta landsbygden med subventioner, säger Peder Blohm Bokenhielm.

- Vi har skaffat en plattform där alla kan vara med oavsett vad de har för politisk tillhörighet.

Vill kunna påverka
- Jag anslöt mig för att jag kände att jag tröttnade på känslan att inte kunna påverka vid valet trots att vi röstat.

Socialdemokraterna lovade inför förra valet 2014 att inte höja bensinavgifterna.

- Idag har vi 64% i skatter. Det är flera olika statliga avgifter, allt från koldioxidskatt till energiskatt och skatt på moms. Det vi vill åt är energiskatten och skatt på momsen som enligt lag inte får finnas. Kommer vi åt detta kommer vi ner till 12 kr per liter.

Deras första demonstration äger rum den 31 maj i Stockholm och de kommer att tåga mot Rosenbad.

- Innan dess kommer vi att ha flera evenemang som går ut på att vi ska skaffa sammanhållning i gruppen.

På torsdag nästa vecka ska de till riksdagen och diskutera med politiker. De har blivit inbjudna av riskdagen, vilket de tar som att de fått gehör från politikerna.

- De kallar det för ett seminarium som kommer att hållas kl 10. Vi ser gärna att folk står där på plats utanför och stöttar oss under tiden vi är där, säger Peder Blohm Bokenhielm.

Fotnot:
Länk till deras namnunderskrift:
https://www.skrivunder.com/sank_skatten_och_avgifterpa_bensin_och_diesel?a=2&fbclid=IwAR1dZvpjOGYBSQodInzmou_TquSv2aAG6CXdudsGEEnz835QpHsQvr-aKnk 

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter