dolda ny logga mindre

Ökning av rapporter om penningtvätt

Ökning av rapporter om penningtvätt

Fredrik Sandberg/TT Antalet rapporter om misstänkt penningtvätt ökar. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT Antalet rapporter om misstänkt penningtvätt ökar. Arkivbild.

Brott TT
Förra året ökade antalet rapporter om misstänkt penningtvätt med nästan 17 procent, enligt polisen. Under 2018 fick Finanspolisen in drygt 19 300 rapporter om misstänkt penningtvätt. Året före var antalet rapporter drygt 16 500.

Enligt lagen om penningtvätt är aktörer på finansmarknaden, som banker och försäkringsbolag, skyldiga att rapportera till Finanspolisen när de misstänker penningtvätt.

"Vår bedömning är att ökningen i första hand beror på att aktörerna har blivit mer medvetna om penningtvätt och att de blivit duktigare på att rapportera misstänkta ärenden till oss, vilket är positivt", säger Nicklas Lundh, chef för Finanspolisen vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Antalet dispositionsförbud, där Finanspolisen beslutat att frysa tillgångar vid misstänkt penningtvätt, ökade också under förra året. Under 2018 beslutade man om 96 sådana förbud, jämfört med 70 året före. Ökningstrenden ser dessutom ut att fortsätta under 2019, enligt polisen.

Etiketter: ökning penningtvätt

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter