dolda ny logga mindre

Ex-kung får välja: Faderskapstest eller böter

Ex-kung får välja: Faderskapstest eller böter

Yves Logghe/AP/TT Belgiens tidigare kung Albert med den tidigare drottningen Paola. Arkivbild från 2013.
Yves Logghe/AP/TT Belgiens tidigare kung Albert med den tidigare drottningen Paola. Arkivbild från 2013.

Belgien TT-AFP-Reuters
Belgiens tidigare kung Albert II åläggs att betala motsvarande drygt 50 000 kronor om dagen i böter – tills dess han går med på ett dna-test som avgör huruvida han blev far till ett utomäktenskapligt barn för 50 år sedan.

Den 50-åriga kvinnan Delphine Boël hävdar att hon föddes 1968 sedan hennes mamma haft en längre affär med den dåvarande kronprinsen Albert. Albert hade då varit gift med Paola Ruffo di Calabria i nio år. Ex-kungen har dock konsekvent vägrat att lämna sitt dna för en jämförelse och Boël har sedan 2013 drivit saken juridiskt.

I oktober förra året gick en domstol på kvinnans linje och beordrade Albert att lämna ett prov, vilket han sedan inte gjort. Domstolens nya besked är att han får betala dagsböter tills dess han infinner sig.

Albert abdikerade från den belgiska tronen 2013 och lämnade över till sin son Philippe. Om ett dna-test skulle visa att Delphine Boël har rätt hamnar hon på 16:e plats i den belgiska successionsordningen, då hon är yngre än kung Philippe och hans syskon.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter