dolda ny logga mindre

Grekland återställer delar av Alexander den stores födelsepalats

Grekland återställer delar av Alexander den stores födelsepalats

Så här ska delar av det återuppbygda palatset se ut i Pella. Foto: Digital skiss.
Så här ska delar av det återuppbygda palatset se ut i Pella. Foto: Digital skiss.

Text: DoldaNyheter
Greklands centrala arkeologiska råd (KAS) beslutade tidigare denna vecka att godkänna ett studie som syftar till att återställa två byggnader i det en gång massiva kungliga palatsets komplex i antikens Pella i centrala Makedonien i Grekland.

Syftet är att delvis återskapa ett av Greklands mest imponerande palats.

Forntida Pella var huvudstaden i Makedonien under antiken. Det var i det här palatset som Alexander den stora föddes och växte upp.

Palatset var en massiv konstruktion, bestående av ett komplext nätverk av byggnader som var förbundna med varandra. Att det byggdes på olika nivåer gjorde det ännu mer imponerande.

Det antika palatset upptog ett markområde som motsvarar 56 000 kvadratmeter, vilket gör det till en av de mest imponerande byggnaderna i den antika världen.

Endast grunden kvar
Idag är allt som finns kvar grunden för komplexet, med flera kolumner och imponerande mosaik som fortfarande är synliga .

Det mesta av palatset förstördes under den bysantinska eran, då de flesta av dess stenar återanvänddes för byggandet av närliggande bosättningar.

Palatset byggdes uppfördes under det femte århundradet f.Kr. 

Det är känt att de forntida grekiska tragediförfattaren Euripides (född omkring 480 f.Kr., död omkring 406 f.Kr) skrev två av sina mest kända spel, "Archaelaus" och "Bacchae", medan han satt i det makedonska palatset och njöt av omgivningens skönhet och lugn.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter