dolda ny logga mindre

Inga mer brexitsamtal mellan May och Corbyn

Inga mer brexitsamtal mellan May och Corbyn

Brexit (TT-Reuters-AFP)
Kompromissamtalen om ett brexitavtal mellan den brittiska premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn har brutit samman efter sex veckors fruktlösa överläggningar.
​​​​​​
I ett brev till May skriver Labourledaren Jeremy Corbyn att samtalen har "nått vägs ände" och att han inte har förtroende för att den konservativa regeringen kan kunna säkra ett avtal som de både eventuellt skulle ha slutit, på grund av premiärministerns eroderade auktoritet.

När kollapsen var ett faktum konstaterade Corbyn att han bedömer att chanserna är obefintliga att parlamentet ska godkänna ett förslag till brexitavtal före slutet av juli. Enligt honom har inte den konservativa regeringen varit villig att ändra sig på någon punkt under samtalen.

"Oaptitliga" alternativ
Källor inom Theresa Mays kansli kontrade med att hälsa att om något avtal inte antas av parlamentet innan sommaren är slut så kommer de alternativ som återstår att vara "betydligt mer oaptitliga".

En framstående labourparlamentariker bedömer att en ny folkomröstning nu rycker närmare.

- Om inte samtalen leder någonstans så är det, som jag ser det, den enda slutsatsen man kan dra, sade den mäktige labourledamoten Hilary Benn till BBC timmarna innan beskedet att Corbyn skrivit ett brev till May blivit offentligt.

Fråga folket igen
Det finns bara två sätt att komma ur brexitkrisen. Det ena är att parlamentet accepterar ett avtal eller så vänder vi oss åter till det brittiska folket och ber dem att välja igen, fortsätter han.

- Det är snart tre år sedan som en majoritet av britterna i en folkomröstning röstade för brexit, det vill säga att lämna EU.
 

Fakta: Kampen om brexit
(TT)
Storbritanniens regering och övriga EU enades i november 2018 om ett brittiskt utträdesavtal, kombinerat med en politisk deklaration om framtida relation. Premiärminister Theresa May har dock inte lyckats få stöd för avtalet av sitt parlament. En första omröstning i januari förlorades med 230 rösters marginal, en andra i början av mars med 149 röster och en tredje i slutet av mars med 58 röster.

I stället för att lämna EU som planerat den 29 mars sköts därför utträdet upp. För närvarande gäller en förlängning till den 31 oktober, även om övriga EU har accepterat att ett utträde kan ske tidigare, så fort ett brittiskt godkännande kan ges.

Den brittiska regeringen inledde i början av april samtal med oppositionen för att enas om en uppgörelse. Förhoppningen har varit att nå ett resultat så pass snabbt att de nya brittiska EU-parlamentsledamöter som väljs den 23 maj aldrig behöver tillträda sina mandat – vilket de formellt gör den 1 juli.

 

Foto: Alastair Grant/AP/TT
Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Foto: Brian Lawless
Storbritanniens oppositionsledare, Labours Jeremy Corbyn. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter