dolda ny logga mindre

Katastrofval till EU väntas för S och M

Katastrofval till EU väntas för S och M

Björn Larsson Rosvall/TT Förra veckan startade förtidsröstningen. Börshuset i Göteborg är en av röstlokalerna.
Björn Larsson Rosvall/TT Förra veckan startade förtidsröstningen. Börshuset i Göteborg är en av röstlokalerna.

Politik TT
Sifos senaste undersökning visar att det kan bli ett historiskt tufft EU-val för både Moderaterna och Socialdemokraterna.

Moderaterna landar på 13,5 procent, ungefär samma väljarstöd som partiet hade 2014, vilket då var en besvikelse för partiet. De fortsätter att tappa väljare till KD som går mot en fördubbling i jämförelse med senaste EU-valet med sina 11,2 procent.

Sedan februari har Socialdemokraterna tappat mer än fem procentenheter, enligt Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladets Sifoundersökning.

- Om siffrorna håller i sig innebär det att både S och M gör sina sämsta EU-val någonsin, säger Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare till GP.
Om SD får sin väljarbas att gå till valurnorna så kan de räkna med 19,9 procent. Men det är skakiga siffror, menar Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

För deras del handlar det inte om att ta väljare från andra partier, utan att motivera väljarna att gå och rösta, säger han till GP.

Det mest EU-positiva partiet, Liberalerna, dras med för partiet deppiga siffror. De har tappat hälften av sina väljare sedan 2014 och skvalpar kring fyraprocentsspärren. Bättre går det för Vänsterpartiet, de har ett stöd på 9,5 procent, tre procentenheter bättre än 2014.

Partiets sympatisörer brukar ha en hög röstvilja, varför partiet, liksom L kan få högre siffror på valdagen, enligt Toivo Sjörén.
Centerpartiet når 7,6 procent, strax över resultatet från förra EU-valet. Miljöpartiet tappar rejält och hamnar enligt Sifos mätning på 9,6 procent, mot 15,4 procent i förra valet. Fi kommer med all sannolikhet att tappa sitt enda mandat i EU.

Fakta: EU-barometer GP/Sifo
TT
Intervjuer genomförda 10–15 maj 2019. Antal intervjuer: 2 867
Vänsterpartiet: 9,5 procent
Socialdemokraterna: 21,9 procent
Miljöpartiet: 9,6 procent
Centerpartiet: 7,6 procent
Liberalerna: 4,1 procent
Moderaterna: 13,5 procent
Kristdemokraterna: 11,2 procent
Sverigedemokraterna: 19,9 procent
Feministiskt Initiativ: 1,2 procent
Övriga: 1,6 procent

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter