dolda ny logga mindre

Bahrain uppmanar medborgare att lämna Iran

Bahrain uppmanar medborgare att lämna Iran

Richard Drew/AP/TT "Det kommer inte att bli krig eftersom vi inte vill ha ett krig", säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.
Richard Drew/AP/TT "Det kommer inte att bli krig eftersom vi inte vill ha ett krig", säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Arkivbild.

USA/Iran TT-Reuters
Iran vänder och tillbakavisar spekulationer om ett potentiellt krig med USA.
Samtidigt uppmanar Bahrain sina medborgare att lämna landet och Irak evakuerar utländska ingenjörer.


Bahrains utrikesdepartement råder sina medborgare att omedelbart lämna Iran och Irak på grund av det ostabila läget i regionen. Varningen följer den senaste veckans upptrappade spänningar mellan Iran och USA.

Amerikanska krigsfartyg har stationerats ut i Persiska viken och myndighetspersonal har kallats hem från Bagdad efter att flera fartyg i Persiska viken utsatts för sabotage, som USA antyder att Iran kan ligga bakom.

"Vill inte ha krig"
På grund av de militära aktiviteterna manar USA sina flygbolag att iaktta försiktighet under sina kommersiella flygningar över området.

Iran, som tidigare sagt sig vara förberett på en våldsam utgång, avfärdar nu risken för att ett krig ska bryta ut mellan länderna och säger att de aldrig varit intresserad av någon konflikt.

- Det kommer inte att bli krig eftersom vi inte vill ha ett krig, och ingen har heller tanken eller illusionen att man kan konfrontera Iran i regionen, säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif enligt den statliga nyhetsbyrån IRNA.

Oljearbetare lämnar
Oroligheterna har också påverkat grannlandet Irak. Oljebolaget Exxon Mobil väljer nu att evakuera sina runt 60 utländska anställda som arbetar på ett irakiskt oljefält. De ska i stället utföra sina arbetsuppgifter från kontoret i Dubai.

Exxon Mobils evakuering är en tillfällig försiktighetsåtgärd. Vi har inga indikationer på någon fara. Situationen är säker och väldigt stabil på oljefältet, som är igång med full kapacitet, säger chefen på det statligt ägda oljeföretaget South oil company, Ihsan Abdul Jabbar, enligt Reuters.

Fakta: Fartygssabotagen i Persiska viken
TT
12 maj: Uppgifter om explosioner i hamnstaden Fujairah dementeras av Förenade Arabemiraten. Istället har fyra fartyg utsatts för sabotage, enligt emiratets utrikesdepartement.
Sabotaget fördöms av Saudiarabien och Iran, som kräver en utredning om vad som hänt.
13 maj: Fler detaljer om fartygen avslöjas. Två tillhör Saudiarabien, ett ägs av ett norskt bolag och ytterligare ett är emiratiskt.
USA antyder att Iran kan ligga bakom sabotaget, enligt en första analys som tidningen Wall Street Journal tar del av.
14 maj: USA:s president Donald Trump skickar en varning till Iran och varnar dess regering för att "göra något" som skulle leda till "stora förluster". Han pekar dock inte ut nationen som direkt skyldig till sabotaget.
Iran anklagar i sin tur Israel för skadorna på fartygen, utan att ange vilken roll landet skulle ha spelat i sabotaget.

Etiketter: iran bahrain lämna

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter