dolda ny logga mindre

Löfven: Inte aktuellt att sänka bensinskatten

Löfven: Inte aktuellt att sänka bensinskatten

Björn Larsson Rosvall/TT
Björn Larsson Rosvall/TT

TT och DoldaNyheter
I sitt EU-valtal i Trollhättan håller statsminister Stefan Löfven med om behovet av bil, samtidigt som det måste ske en omställning till ett mer klimatvänligt samhälle, en omställning som kostar pengar.

- Det är ett bekymmer. Vi behöver bil, på många ställen runt om i landet. Och vi ska kunna åka bil. Men vi måste åka bil mycket smartare. Det är ofrånkomligt att vi måste göra en klimatomställning, säger Stefan Löfven i sitt tal.

Men han framhåller att bördorna som följer med måste fördelas, att stora företag måste ta en större del av kostnaderna, och att samhället måste satsa mer på kollektivtrafik.

Vi ska se till att vanligt folk har råd och möjlighet till de miljövänliga alternativ som finns, säger Löfven i sitt tal.

Han pekar på grön skatteväxling som ett medel för detta.
Poängen är att du höjer priset på det som är fossilt, men sänker priset på annat, så att det går jämnt upp. Det är 15 miljarder kronor vi pratar om, säger Löfven till TT och nämner som exempel det så kallade bonus malus-systemet vid köp av nya bilar.

Men att sänka priset på bensin tycker han inte är aktuellt.
– Nej, det är inte det. Jag förstår mycket väl den här ilskan. Jag är själv uppväxt på landsbygden och vet betydelsen av att kunna köra bil, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det här är en tydlig signal om att vi måste ställa om och göra oss oberoende av oljan och se till att vi själva tillverkar mer av vårt egna bränsle, som dessutom är miljövänligt miljöbränsle, säger Stefan Löfven till Ekot.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter