dolda ny logga mindre

Regeringskris i Österrike – vicekansler avgår

Regeringskris i Österrike
– vicekansler avgår

Michael Gruber/AP/TT Österrikes vicekansler meddelade sin avgång vid en presskonferens på lördagen.
Michael Gruber/AP/TT Österrikes vicekansler meddelade sin avgång vid en presskonferens på lördagen.

Österrike TT
Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache avgår från alla sina poster, även som partiledare för det nationalistiska och högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ).
Nu höjs röster för nyval i landet.


Strache avgår sedan de tyska tidningarna Speigel och Süddeutsche Zeitung publicerat ett filmklipp av honom tillsammans med en kvinna som utger sig vara släkt med en rysk oligark. I klippet, som är inspelat inför parlamentsvalet 2017, diskuterar de investeringar och bland annat huruvida kvinnan skulle kunna ta kontroll över kvällstidningen Krone. Strache säger då att tidningen under nytt ledarskap skulle kunna hjälpa honom och FPÖ i valrörelsen.

På lördagen publicerade de tyska tidningarna utskrifter från filmklippet, där Strache bland annat säger: "Med den här tidningen finns ni med bland de tio mäktigaste i Österrike" och "Journalister är i vilket fall som helst de största hororna på planeten".

Bad om ursäkt
Sedan filmklippet publicerats kallades Strache till möte med förbundskanslern Sebastian Kurz. Det stod redan innan mötet klart för de flesta i koalitionsregeringen att hans avgång inte gick att undvika.
Vid en presskonferens efter mötet med Kurz meddelade Strache sin avgång. I ett känslofyllt anförande bad han både förbundskanslern och sin fru om ursäkt och skyllde sina uttalanden på att han druckit.

- Det var en fyllehistoria... ytterst pinsamt, sade Strache vid presskonferensen.

Han dementerar inte videons äkthet, men kallade samtidigt filmklippet ett politiskt attentat, iscensatt av säkerhetstjänsten.
Även FPÖ-politikern Johan Gudenus som syns i filmklippet avgår.

Krav på nyval
Infrastrukturministern Norbert Hofer tar över som partiledare för FPÖ, men det återstår att se om rockaden i partitoppen räcker för förbundskanslern eller om Straches avgång kommer att leda till nyval.
Från de österrikiska socialdemokraterna SPÖ antikorruptionspartiet Liste Jetzt hörs nu krav på nyval och utanför regeringsbyggnaden i Wien demonstrerar ett tusental personer. Från Tyskland kommer krav på nyval från Socialdemokraterna och De gröna. Det ryktas också att Sebastian Kurz kommer att kräva inrikesministern Herbert Kickls avgång.
Förbundskansler Sebastian Kurz kommer under dagen att hålla en presskonferens.

Fakta: FPÖ
TT
Freiheitliche Partei Österreichs (Österrikes frihetliga parti eller Frihetspartiet, FPÖ) grundades 1955 av tidigare nazister. Bland kända partiledare kan bland annat nämnas Jörg Haider, som ledde partiet från 1986 till 2000.

Partiet kom på en tredje plats i parlamentsvalet 2017, och har bildat regering tillsammans med konservativa Folkpartiet, ÖVP. FPÖ innehar bland annat inrikesminister- och försvarsministerposten i förbundskansler Sebastian Kurz kabinett.

I EU-parlamentet sitter FPÖ i ENF-gruppen, med bland andra franska Nationell samling, italienska Lega, nederländska Frihetspartiet (PVV) och belgiska Vlaams Belang.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter