dolda ny logga mindre

Tysklands parlament:  Bojkott mot israeliska varor påminner om det tystaste kapitlet i tysk historia

Tysklands parlament:  Bojkott mot israeliska varor påminner om det tystaste kapitlet i tysk historia

En symbol på en mur i Betlehem som kräver en bojkott av israeliska produkter från judiska bosättningar.  Thomas Coex/AFP/Getty Images
En symbol på en mur i Betlehem som kräver en bojkott av israeliska produkter från judiska bosättningar. Thomas Coex/AFP/Getty Images

Text: DoldaNyheter
Tysklands parlament (Bundestag) har blivit det första parlamentet i Europa att fördöma sanktioner mot Israel (BDS) som antisemitisk.

I den icke-bindande propositionen står det att kampanjen att bojkotta israeliska konstnärer och varor "påminner om det tystaste kapitlet i tysk historia" och utlöste minnen från nazisternas slogan: "Köp inte från judar" skriver The Guardian.

Bakom propositionen ligger bland annat Angela Merkels kristdemokratiska unionen (CDU), tysklands socialdemokrater, liberala FDP och de gröna, som noterat en "växande oro" bland Tysklands judiska samhälle inför den stigande antisemitismen.

Enligt siffror som publicerades av tyska ministerkonferensen ökade antisemitisk hatbrott med ca 20% år 2018, till 1 800 händelser.

Ett öppet brev undertecknat av 60 judiska och israeliska akademiker som kritiserade Bundestag-rörelsen och sa att det var en del av en alarmerande trend att "märka supporterna till palestinska mänskliga rättigheter som antisemitiska".

BDS bakom bojkott
Den sade att BDS-konflikten och antisemitismen stöddes av "Israels högst hegerstyrda regering i historien" och var en del av en strategi för att delegitimera eventuella försök till internationell solidaritet med den palestinska upphovet.

Alternativ för Tyskland (AfD) framlade en separat motion som krävde ett fullständigt förbud mot BDS-rörelsen. Jürgen Braun, hävdade att hans parti var Israels sanna vän i tyska parlamentet och tillade att "antisemitism kommer från vänster och islam". AfD avstod från regeringens proposition.

Vänsterpartiet Die Linke sa att det avvisade BDS-rörelsen, men de vägrade att backa regeringspartens proposition. På egen hand uppmanade Die Linke regeringen att stödja ansträngningarna för att hitta en fredlig tvåstatslösning i Mellanöstern.

BDS, som inspirerades av den sydafrikanska anti-apartheidrörelsen, har har flera framgångar i att isolera Israel. Förra året tog de bort sångaren Lana Del Rey och 19 andra artister från en sommarfestival i Israel.

BDS-rörelsen har uppmanat artister och fans att undvika förra helgens Eurovision Song Contest, rapporterar The Guardian.

Fakta: BDS
BDS - Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner - är en internationell kampanj grundad på ett palestinskt upprop från 2005, då över 170 organisationer slöt upp bakom kravet på bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel.
Källa: Wikipedia

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter