dolda ny logga mindre

Fördel Modi i början av rösträkningen

Fördel Modi i början av rösträkningen

Indien (TT-AFP-Reuters)
Resultaträkningen efter världens största val har inletts. Redan efter två timmars räkning uppger valkommissionen att sittande premiärminister Narendra Modis parti har en klar ledning – över 272 av parlamentets platser verkar tillfalla BJP.

Står sig resultatet kan partiet bli det första som på egen hand säkrar en majoritet i parlamentet sedan 1984.

Omkring 600 miljoner röster ska räknas.

Sex av sju vallokalsundersökningar har pekat på en seger för sittande premiärminister Narendra Modis koalition, som väntas stärka sin makt i underhuset.

Det finns dock inga garantier, då opinionsundersökningar i landet tidigare visat fel. Oavsett slutresultatet har siffrorna hittills fått börsen att vända uppåt och nå rekordnivåer.

För knappt ett halvår sedan var det långt ifrån säkert att Modi skulle bli återvald. Flera nederlag, bland annat förluster i tre regionala val i december i fjol, sänkte förväntningarna på en valvinst.

Sedan dess har valrörelsen handlat en hel del om Indiens infekterade relationer med grannlandet Pakistan, inte minst sedan en bilbomb dödade 40 indiska poliser i Kashmir i februari. BJP verkar ha lyckats slå mynt av valrörelsens fokus på nationell säkerhet.
 

Foto: Rajanish Kakade/AP/TT
Vakter bevakar en rösträkningscentral i Bombay.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter