dolda ny logga mindre

Undernärd flicka nära dö – nu kommer domen

Undernärd flicka nära dö – nu kommer domen

Brott (TT)
I dag kommer tingsrättens dom mot föräldrarna till den 18 månader gamla flickan som var så undernärd att hon var nära döden. Åklagaren Ximena Bene yrkade i rätten på två eller tre års fängelse för grovt vållande till kroppsskada för båda föräldrarna.

- Flickan var timmar från att dö. Det är så nära vållande till annans död man kan komma, sade hon i sin plädering.

Flickan kom in till akutmottagning på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg i februari. Föräldraparet kallar sig nomader och har flyttat runt och hos vänner. Flickan hade fötts i ett hem och aldrig registrerats hos svenska myndigheter. De har levt på vegansk kost och flickans huvudsakliga föda har varit mammans bröstmjölk, kompletterad med bland annat brunt ris och potatis.

Enligt kammaråklagaren Ximena Bene var flickan undernärd och det ledde till hennes livshotande tillstånd. Brottet beskrivs som ett oaktsamhetsbrott.

Magsjuka orsaken
Parets två försvarare hävdade däremot att åklagaren inte kunnat styrka åtalet. De har i stället argumenterat för att flickan uppfattats som normal av omgivningen, även om hon var liten.

- Åklagaren har inte kunnat visa att det var något annat än den magsjuka som flickan drabbades av några dagar före hon kom in till sjukhuset som försatte henne i den livshotade situationen, förklarade pappans advokat Linn Augustson.

Placeras i fosterhem
Flickan omhändertogs redan på sjukhuset och placerades efter drygt tre veckor på sjukhus i ett jourhem. Jourmamman berättade under rättegången att flickan nu återhämtat sig. Föräldrarna får efter rättegången bo på ett utredningshem tillsammans med flickan under åtta veckor för vidare utvärdering enligt socialtjänstlagen.
 

Foto: Fredrik Sandberg/TT
I dag kommer domen mot föräldrarna till den 18 månader gamla flickan som var så undernärd att hon var nära döden. Åklagaren Ximena Bene yrkade i rätten på två eller tre års fängelse för grovt vållande till kroppsskada för båda föräldrarna. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter