dolda ny logga mindre

Ännu en fentanylsäljare åtalas – för dråp

Ännu en fentanylsäljare åtalas – för dråp

Brott (TT)
Två bröder har tidigare dömts för åtta fall av vållande till annans död, sedan de sålt fentanylvarianter via nätet som användarna dött av.

Nu går Åklagarmyndigheten ett steg längre mot en annan säljare – och åtalar honom för dråp.

Substansen han sålde orsakade 11 människors död, hävdar åklagaren.


Utredningen mot den 24-åriga säljaren från Östergötland inleddes hösten 2017. Under den perioden dog elva män mellan åldrarna 24 och 35, av en så kallad fentanylanalog som 24-åringen sålt via nätet, enligt åklagaren Britt Louise Viklund.

Nu åtalar hon mannen för det uppsåtliga brottet dråp, och det är första gången den rubriceringen prövas i en sådan här typ av ärende.

"Utan kontroll"
"Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos", säger Britt-Louise Viklund i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Mannen nekar till brott.

Fentanylanaloger är varianter av det smärtstillande läkemedlet fentanyl, som tagit steget ut på den illegala marknaden. Den variant mannen sålde klassades i oktober 2017 som hälsofarlig vara och i december 2017 som narkotika.

Tidigare dom
Två bröder från Stockholm har tidigare dömts sedan de sålt fentanyl via nätet till åtta människor som dog sedan de använt preparatet. Men rubriceringen i det fallet blev vållande till annans död.

"Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott", säger Viklund.

De män som köpte substansen av 24-åringen kom från Härnösand, Hässleholm, Jönköping, Kiruna, Karlshamn, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö. Utredningen består av förhör med de avlidnas anhöriga, teknisk utredning och analys av beslag.

Erika Nekham/TT
 

Fakta: Fentanyl
(TT)
Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Substansen kan påverka andningen, och leda till försämrad syresättning och/eller andningsstillestånd.

I Sverige har det de senaste åren dykt upp fentanylanaloger, alltså kemiska varianter av fentanyl. Sedan 2015 har 23 fentanylanaloger klassats som narkotika eller hälsofarlig vara.
Analogerna tas ofta som nässprej, vilket är förenat med stora risker då fentanyl är extremt potent och svårt att dosera.

Fentanylsubstanser har orsakat ett stort antal allvarliga förgiftningar och tagit många människors liv de senaste åren.
Statistik från Rättsmedicinalverket visar att över 130 personer avled 2017 efter att ha använt fentanyl eller fentanylanaloger.
Efter det har antalet dödsfall minskat kraftigt.

Källa: Rättsmedicinalverket, Folkhälsomyndigheten

 

Foto: Jeppe Gustafsson/TT
Mannen sålde fentanyl som förpackats i nässprejsflaskor. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter