dolda ny logga mindre

Kristersson till S: Gör upp med antisemitismen

Kristersson till S: Gör upp med antisemitismen

Politik (TT)
Moderatledaren Ulf Kristersson kräver nu att Socialdemokraterna agerar mot antisemitismen inom partiet.

- Vi kräver att Socialdemokraterna upprättar en vitbok över extremismen i sitt eget parti, säger Kristersson.

Han pekar på en undersökning från Eurobarometern som visar att Sverige är det land i EU där störst andel av befolkningen – sju av tio – uppfattar att antisemitismen har ökat under de senaste fem åren.

Särskilt allvarlig är situationen i Malmö, där många judar helt enkelt lämnat staden eller slutat att visa att de är judar.

Antisemitismen kommer från flera håll, från nazister, islamistiska fundamentalister, vänsterextremister och från människor med ursprung i Mellanöstern, enligt Moderaterna.

Nekades statsbidrag
Moderaterna skjuter särskilt in sig på SSU i Skåne, som 2019 nekades statsbidrag på grund av "upprepade brister att leva upp till demokratikriteriet".

Senast uppmärksammades att SSU Skåne på 1 maj i Malmö sjöng "krossa sionismen". Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) har med anledning av det startat en ny granskning av SSU Skåne.

- I samma demonstration gick det tidigare kommunalrådet Ilmar Repaalu. Han har väldigt svårt att hålla isär antiisraeliska åsikter från antisemitiska, han verkar inte förstå något av detta, säger Tomas Tobé, Moderaternas toppkandidat i EU-valet.

Ett mönster
Enligt Moderaterna finns det ett mönster av antisemitism inom Socialdemokratin. I en särskild rapport anger de flera exempel på vad de anser vara antisemitiska uttalanden från socialdemokratiska företrädare.

Det handlar förutom om Ilmar Reepalu, som talat om den "judiska lobbyn", bland annat om uttalande från tidigare riksdagsledamoten Veronika Palm, som på en blogg skrev "undrar du också vem Dom Utvalda ska bränna nästa gång".

Politiskt föreslår Moderaterna att deltagande i våldsbejakande organisationer ska förbjudas, att staten tar större ansvar för att skydda trossamfund och att skattepengar inte betalas ut till organisationer som inte delar grundläggande demokratiska värderingar.

Mot antisemitism
På EU-nivå vill Moderaterna skapa en tvärpolitisk grupp mot antisemitism.

- Vi behöver stöd från tre partigrupper, så jag räcker ut en hand till Heléne Fritzon (S) för att få hennes stöd för att bilda en sådan grupp, säger Tomas Tobé.

Det finns redan i dag en grupp i EU-parlamentet som jobbar mot antisemitism under ledning av den spanska socialdemokraten Juan Fernando López Aguilar. Moderaterna är inte med i den gruppen.

Owe Nilsson/TT
 

Foto: Christine Olsson/TT
Partiledaren Ulf Kristersson (M) och toppkandidaten Tomas Tobé (M) kräver att S tar itu med antisemitismen i partiet. Arkivbil.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter