dolda ny logga mindre

V kräver en plan för fossilfritt Sverige

V kräver en plan för fossilfritt Sverige

Politik (TT)
Vänsterpartiet kräver nu att regeringen tar fram en plan för ett fossilfritt Sverige. Enligt partiledaren Jonas Sjöstedt så äventyrar regeringen klimatomställningen med sin ojämlikhet. Det går att vara en del av bensinupproret och samtidigt vara med i kampen för klimatet, anser han.

Men då måste klimatomställningen bli mer jämlik.

- Det måste vara de med mest pengar som gör mest. Den som flyger mest ska betala mest. Då duger det inte att regeringen väljer att sänka värnskatten, lägga ned statlig verksamhet i glesbygden och inte värnar om att vanligt folk får anständiga villkor när de blir sjuka, arbetslösa eller går i pension, säger Sjöstedt.

En tuff politik för ett fossilfritt Sverige är bara möjlig om inkomstklyftorna minskar och det blir möjligt att leva i hela landet, enligt Vänsterpartiet. Ett viktigt steg är att göra om det kommunala utjämningssystemet. Staten måste ta ett större ansvar för de mindre kommunerna med få invånare så att en rimlig servicenivå upprätthålls.
 

Foto: Johan Nilsson/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill se en plan för ett fossilfritt Sverige från regeringen. Arkivbild.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter