dolda ny logga mindre

Politikerna spurtar för väljarnas gunst

Politikerna spurtar för väljarnas gunst

Politik (TT)
Valdagen närmar sig. Politikerna trappar upp sina kampanjer för att få så stort stöd som möjligt i valet där få svenskar röstar och många fortfarande är osäkra.

- Vi kommer att kampanja varje skälvande minut, säger Anders Ygeman (S).


Mer EU? Lagom EU? Grönare EU? Politikernas kampanjande har intensifierats i takt med att valdagen närmar sig. Taktikerna ser något annorlunda ut mellan partierna som hoppas locka väljare i valet där runt hälften av svenskarna struntade i att lägga sin röst i valet förra året.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman tycker att valrörelsen inför EU-valet har varit ungefär som väntat.

- Vi hade velat se ett större fokus på löntagares och kvinnors rättigheter, men är på det stora hela nöjda, säger han till TT vid en pressträff på lördag förmiddag.

Kritiserar Adaktusson
Förutom att presentera ett nytt krav på att alkoholhaltiga drycker ska ha en innehållsförteckning vid försäljning så gav Ygeman en känga åt Lars Adaktusson (KD), som fått kritik för hur han röstat i abortfrågor i EU-parlamentet.

- När det ställs krav på en förklaring till hans agerande så väljer han att gömma sig i stället för att svara på journalisternas frågor. Det är ett underbetyg, säger Ygeman.

Under lördagen kampanjar även Centerns partiledare Annie Lööf på Kungsportsplatsen i Göteborg där hon pratar med partikamrater och väljare. Hon och EU-kandidaten Fredrik Federley avslutar sedan dagen med utfrågning i Stockholm.

Tal i Malmö
Jimmie Åkesson ger sig ut på valturné i landet och kommer under lördagen att spurta sig genom Vetlanda, Uppvidinge, Växjö, Ljungby och slutligen Nyköping.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor kampanjar i Skåne under lördagen och håller bland annat tal i Malmö vid lunchtid.

Liberalernas Jan Björklund håller sig i Stockholmsområdet och spurtar bland annat på Lidingö där han och EU-kandidaten Karin Karlsbro håller gemensamt tal.

Pressträff i Stockholm
Vänsterpartiets kandidat Malin Björk spurtar tillsammans med Jonas Sjöstedt. De börjar i Stockholm och tar sig sedan till Örebro. Lördagens valrörelse fortsätter sedan i Västerås och Uppsala.

Moderaternas Tomas Tobé ger sig ut på en EU-valdebattsturné med Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke.

Feministiskt initiativs Soraya Post valspurtar med Gita Nabavi och Farida al-Abani under lördagen.

Anna Hansson/TT
 

Valdeltagande i Sverige (procent)
(TT)
EU-valet:

2014: 51,1

2009: 45,5

2004: 37,9

Riksdagsvalet:

2018: 87,2

2014: 85,8

2010: 84,6

Källa: Valmyndigheten

 

Foto: Anders Wiklund/TT
Sara Skyttedal (KD) spurtade till en debatt i Aftonbladet i en sportbil i veckan.

Foto: Anders Wiklund/TT
EU-kandidaterna Alice Bah Kuhnke (MP) Tomas Tobé (M) och Helene Fritzon (S) inför en av många debatter.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter